Fotók

2023.08.02. 19:35

Összetartja a magyarságot a balatonfenyvesi tábor

Néhány év szünet után ismét megszervezték a Kárpát-Medencei Református Ifjúsági Találkozót Balatonfenyvesen, melynek az idei mottója „Készülj, népem!”.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth Levente Foto

A 13. eseményre Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból, Felvidékről és Magyarországról is érkeztek fiatalok. Révészné Bellai Csilla református lelkipásztor, a találkozó szervezője elmondta, utoljára 2019-ben gyűlt össze a keresztyén ifjúság. A koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben nem tudták megtartani az alkalmat.

– Különféle okok miatt sajnos a tavalyi év is kimaradt – mondta Révészné Bellai Csilla. – Más csoportok lefoglalták a tábort, és máshol sem kaptunk helyet. Illetve a kárpátaljaiak sem tudtak volna eljönni, mert kitört a háború Ukrajnában. Mivel nem volt mindenkinek esélye arra, hogy itt legyen, úgy döntöttünk, nem tartjuk meg a találkozót. Idén januárban azonban felhívott minket a kaposvári református lelkipásztor (a kaposvári egyházközség a tábor üzemeltetője), hogy lehetőség van a nyári táborozásra Balatonfenyvesen. Nem adtunk azonnal választ. Ezt meg kellett imádkozni, hogy a találkozónak van-e még jogosultsága, lehet-e még ezt ennyi év kihagyás után folytatni? A kollégákkal megbeszéltük és folytattuk – tette hozzá a találkozó szervezője.

Révészné Bellai Csilla arról is beszélt, a Kaposvári Református Egyházközség a kárpátaljaiaknak kifizette a tábor díját és az útiköltséget, valamint a többieknek is jelentős kedvezményt biztosított. Azonban az áremelkedések miatt a családoknak így is bőven volt kiadásuk. – Azt hittük, hogy emiatt kevesebben leszünk, de így is több mint kétszázan jelezték, hogy eljönnek, és itt is vannak – hangsúlyozta a lelkipásztor.

Összetartja a magyarságot az egyhetes tábor 

A találkozó szervezői az egész hetet arra építették, hogy a fiatalok Istennel találkozzanak a vízpartok mellett. 

– Csupa olyan bibliai történetet veszünk és viszünk tovább, valamint alkalmazunk, ami arra utal, hogy a vízpart mellett hogyan lehet az Úristenre rátalálni – mesélt a tematikáról Révészné Bellai Csilla. – Jákob tusakodásától kezdve, a mózesi tengercsodán keresztül, a keresztelésig, többféle történetet ismerhetnek meg a fiatalok – tette hozzá a lelkipásztor. 

Héder-Nagy Tamara lapunknak elmondta, azért szeret részt venni a találkozón, mert összetartja a magyarságot. – Egy óriási lelki feltöltődést kapok az egy hét alatt. Rengeteg keresztyén program megirigyelhetné azt a lelkiséget, ami ezekben a fiatalokban, szervezőkben és lelkészekben megvan – fogalmazott a Kárpátaljáról érkezett táborozó. 

A szatmárnémeti Bajii Lóránt Szabolcs érdeklődésünkre elmondta, azért is érkezett a táborba, hogy Isten útján jobban megismerje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában