Támogatás

2024.01.13. 05:16

Jókora támogatás kaphatnak a diákok

Harsányi Miklós

A versenyképes képzések mellett egymillió forintos Gólya-ösztöndíjjal is segíti a Széchenyi István Egyetem a Somogyból érkező hallgatókat. A győri campus és a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) között nemrég együttműködési megállapodás született, melynek értelmében az Eötvösben végzett okleveles gépjármű mechatronikai technikus tanulók számára akár 30 kreditet is beszámít az egyetem.

A KSZC Eötvös Loránd műszaki technikum  2024/2025-ös tanévben indítja el ezt az okleveles gépjármű mechatronikai technikus képzést a jó képességű, céltudatos fiatalok számára. A szakképzési centrum tájékoztatójában közölte: az új képzési forma lényege, hogy a diákok olyan magasabb szintű ismereteket is elsajátítanak a középiskolai évek alatt, amelyek az egyetemi tanulmányaikba is beszámításra kerülnek majd. 

– Az Eötvös most induló képzésére valószínűleg csak az idén lehet bekerülni központi írásbeli felvételi nélkül – olvasható a közleményben. – A technikumban tanuló diákok a képzés ideje alatt ösztöndíjat vagy munkabért kapnak, amennyiben pedig a Széchenyi Egyetemen folytatják tanulmányaikat, akár a Gólya-ösztöndíjat is elnyerhetik, amely tíz hónapon át havi százezer forint támogatást jelent.

A Gólya-ösztöndíjra a Széchenyi István Egyetem bármely alapképzési, mesterképzési vagy osztatlan képzési nappali tagozatos szakjára első alkalommal beiratkozott hallgatók jelentkezhetnek. A feltételek között szerepel, hogy a pályázó állandó lakóhelye kedvezményezett járásban legyen, ebbe a körbe Somogy mind a nyolc járása beletartozik. Emellett  pályázóknak legalább 4,0 vagy annál magasabb átlagú érettségi bizonyítvánnyal és az őszi félévre aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkeznie. Az elbírálásnál előnyt jelent a közép- vagy felsőfokú nyelvvizsga. A KSZC azt is közölte: 2023 szeptemberében rekord számú, csaknem ötezer elsőéves kezdte meg tanulmányait a Széchenyi István Egyetemen. 

– Közülük ötvenen nyerték el az egymillió forintos támogatást, hatan Somogyból érkeztek – tájékoztatott a Kaposvári Szakképzési Centrum. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában