Turisztika

2024.02.14. 14:49

Budapest után Siófokon pihentek a legtöbben 2023-ban

Országos átlag feletti eredménnyel zárt 2023-ban a siófoki turizmus. Ismét a balatoni város lett a legnépszerűbb belföldi vidéki turisztikai célpont.

Góz Lilla

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2023-ban összesen 3 millió vendég 8,8 millió vendégéjszakát töltött el a Balaton régió szálláshelyein. A vendégéjszakák száma kettő százalékkal marad el a 2022-es év hasonló időszakában mérttől. 2023-ban a vendégéjszakák 72 százaléka belföldi vendégektől származott. A Balaton régió települései közül a 2023-as évben Siófok volt az első 1,3 millió vendégéjszakával, Hévíz, Balatonfüred, Zalakaros és Keszthely előtt. Országos összehasonlításban tavaly Budapest (13,5 millió) után Siófokon keletkezett a legtöbb vendégéjszaka.

Egymilliónál is több vendégéjszakát töltöttek Siófokon

 A siófoki vendégéjszakák 60 százaléka kereskedelmi szálláshelyeken realizálódott, s a vendégéjszakák 70 százaléka belföldi vendégektől származott. A siófoki önkormányzat adóhivatala által nyilvántartott - az idegenforgalmi adó bevétel alapján számított - vendégéjszakák száma Siófokon 2023. január és december között több, mint 1,3 millió vendégéjszaka, ami 20 százalékkal haladja meg a 2019. év hasonló időszakának eredményét. A turisztikai szakemberek tapasztalatai alapján Siófok legfontosabb küldő országai Németország mellett idén Csehország, Szlovákia és Lengyelország voltak. 2023-ban a személyes látogatók kiszolgálása mellett a helyi tourinform iroda munkatársai több, mint 5 000 e-mailes megkeresését és 4000 telefonos érdeklődést válaszoltak meg. 

Fotó: STADLER_ISTVAN

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában