Fotók

2024.03.17. 10:28

Hatalmas kondér pacalpörkölt mellé szólt a roma népzene Kaposfőn

Hatalmas kondér pacalpörkölt rotyogott a kaposfői művelődési ház konyháján, mert a hétvégén a helyi roma gasztrokulturális napon hagyományos ételeket készítettek, miközben roma népzenei műsor szólt a színpadon.

Kovács Gábor László

Sok hagyma, fokhagyma, csípős paprika kell bele, adták egymásnak a tanácsot a háziasszonyok. 

– Még öreganyám tanított erre kislány koromban – emlékezett a főzők közül Orsós Rozália. – Családi hagyomány ez, de sajnos ma már nem minden fiatal szereti megtanulni.  

A 17 éves Pisztár Ramóna is otthon tanulta, és neki még fontos a roma tradíció. Az értékek segítenek, hogy a fiatalok utat találjanak és magukra ismerjenek, mondták a szervezők.  

– A pacalt vagy a húsoskáposztát punyával a legtöbb helyen a szüleink készítik el és tálalják tiszta szívből – mondta Orsós Gyöngyi, a Kaposfői Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Rendszeresen tartunk rendezvényeket, tolerancia estet és romanapot, most tájjellegű ételeket mutatunk be, a Belügyminisztérium Társadalmi és Esélyteremtési Főigazgatóságának támogatásával. 

Közben zenészek váltották egymást a színpadon. 

– Átörökítjük a roma hagyományokat, és megismertetjük a fiatal generációval, de még a középkorosztályba tartozók közül is vannak olyanok, akiknek vissza kell tanulniuk a saját kultúrájukat – mondta a nagykanizsai Kopár Antal. Zenekara, a Kopár Band Kárpát-medencei roma népzenét játszik több tájegységről, romungro vagyis magyar cigány, lovári és dél-dunántúli beás népi dallamokat, de kávéházi cigányzenét is megszólaltatnak. Az archaikus dalok egy része Kopár Antal saját gyűjtése, aki a folk cigányzenében gitáron játszik, míg a fia zongorázik. 

Az 1550-es lélekszámú Kaposfőn mintegy 100 ember vallja romának magát, tudtuk meg Geisztné Ábel Melinda polgármestertől, aki szerint vidéken nehéz megmozdítani az embereket, de a hasonló rendezvények külön értéke, hogy ilyenkor a magyar és a roma érdeklődők együtt szórakoznak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában