Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete

2024.04.23. 17:30

A vakvezetők kutyát a gazdához választják

Radar, a 9 éves labrador retriver 7 éve segítőtársa és a legjobb barátja Angyal Gábornak, és hibátlanul végzi a feladatát – mondta a gazdája, aki a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) kutyakiképző központjának ügyfélszolgálati asszisztense.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

A vakvezető kutyák világnapján – amely minden év április negyedik szerdájára esik – közös bemutatót tartottak a kaposvári Színházparkban. Negyven kölyökből csak 8-10 alkalmas a feladatra, és mindig a gazda habitusához választják a kutyát egy fél éves kiképzőprogram elvégzése után. Sose simogassuk, etessük a vakvezető kutyát, miközben dolgozik, mondta intőn Angyal Gábor. Az MVGYOSZ-nél mintegy száz igénylő van, aki jelenleg vakvezető kutyára vár.

Vakvezető kutya
Fotó: Lang Róbert

Az országban 150-200 ezer látássérült ember él, közülük 35 ezren vakok. Somogyban 1500-2000 látássérültet tartanak nyilván, és 350-en a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének tagjai, közülük 156-an Kaposváron élnek. Az egész vármegyében mindössze négy vakvezető kutya van. A rendezvény célja az volt, hogy felhívja az érintettek figyelmét az igényelésre, másrészt a város lakóit igyekeztek közelebb hozni a látássérültek világához. Egy-másfél év telhet el, mire valaki vakvezető kutyához jut, ha megfelel a feltételeknek, felelte kérdésünkre Nemesné Kiss Gabriella, az egyesület somogyi elnöke.  A bemutatón Pintér Rómeó alpolgármester bejelentette, hogy a kórház előtt a vakok tájékozódását segítő jeleket fognak elhelyezni. A Nagypiacon érzékenyítő állomásokat szerveztek kaposvári középiskolásoknak, hogy megtapasztalják, hogyan lehet közlekedni és tájékozódni látás nélkül, akár olyan hétköznapi helyzetben, mint a bevásárlás.    

Vakvezető kutyák világnapja
Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában