Ménvizsga

2024.04.17. 18:29

Felvonultak a fenséges tenyészállatok

Az elmúlt tíz évben sokat fejlődtek a hidegvérű lófajta tenyésztői, hiszen jelentősen javultak a mének lépésben, de még van tennivaló a dél-dunántúli tenyészetekben. A legígéretesebb tenyészállat-jelöltek mérették meg magukat szerdán a Pannon Lovasakadémián.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Tizenhatodik alkalommal rendeztek ménvizsgát a Pannon Lovasakadémián. Tizenegy fenséges tenyészállat vonult fel az ítészek előtt, hogy bemutassák tenyésztőik milyen munkát végeztek az elmúlt évben. 

ménvizsga
Fotó: Lang Róbert

Az állatoknak minden esetben méretfelvételezésen és általános orvosi vizsgálaton kell átesniük, majd ezután küllemi bírálat kövezett. Háromtagú bíráló bizottság vette szemügyre a patásokat, amely során az ideális típushoz igyekszenek viszonyítani. A fej formája, a nyak, a far alakulása és a lábszerkezete is nagyon fontos szempont. Ezt követően jön a készségvizsga.
– Kétszer két kilométeres kijelölt pályán ügetésben és lépésben kell haladni, amely közben fogatbíró figyeli a ló mozgását – ismertette a versenyfeladatokat Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke. Ezt követően újabb orvosi vizsgálat következett majd húzópróba, amely során 75 méteres szakaszon 25 méterenként különböző súlyokat kellett húzni.

ménvizsga
Fotó: Lang R

– Az utóbbi tíz év alatt eljutottunk odáig, hogy ismét az a típusú ló jelenik meg a szemléken, ami a fajtára a kialakulásakor jellemző volt. Hiszen sok mindenen ment át azóta, újabb tenyésztési ötletek, szemléleteket elképzelések voltak jelen a lótenyésztésben, így a hidegvérű lótenyésztésben is. Nagyon jó típusú lovakat látunk a ménvizsgákon, ez igaz a maira és a korábbi tiszaföldvárira is, ahol 17 mén vizsgázott – tette hozzá Baranyai Sándor

Reneszánszát éli a hidegvérű tenyésztés 

Az egyesület 700-as tagságának tulajdonában több mint 1200 tenyészkanca és 248 mén van, s a legtöbb hidegvérű lovat a Dél-Dunántúlon tartják. – A fajta talán reneszánszát éli, de a célunk az volt, hogy a jót a jobbal tudjuk párosítani, vélekedett Kassanin Milán, a kaposvári ménvizsgát szervező egyesület elnöke. Mindezt pedig úgy, hogy a lovak tömege, típusa, rámája megmaradjon. Ugyan korábban munkalóként használták a hidegvérűeket, ma már erre kevésbé használják, mondta Kassanin Milán. De szabadidő hasznos eltöltésében, a természetkímélő erdőgazdálkodásban kap egyre nagyobb szerepet a hidegvérű lófajta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában