MATE

2024.04.23. 15:59

Kapocs a karriernap a hallgatók és a vállalatok között

Csaknem félszáz kiállító vett részt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának karrier napján. Hagyomány már, hogy az oktatási intézmény egy olyan kiállítást szervez, ahol a középiskolások és a felsőoktatásban tanulók megismerkedhetnek a somogyi vállaltok kínálta lehetőségekkel.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Volt, ahol sajtkóstolóval, máshol szerencsekerékkel várták a hallgatókat a MATE Kaposvári Campusának karriernapján. Szalafai Dávid a kaposvári cukorgyár standjánál töltötte a legtöbb időt. – Arról érdeklődtem, hogy a duálist képzést tölthettem-e nálunk és azt a választ kaptam, hogy folyamatban van az egyetemmel az együttműködés – tette hozzá a kaposvári gépészmérnök hallgató. Szerinte ebben a szakmában könnyen el tud majd helyezkedni. 

MATE karriernap
Fotó: Lang Róbert

Pethő József, a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. műszaki vezetője szerint nagy szükségük van művelt mérnökökre, akik a modern gépeket programozni tudják, valamint egy ötezer négyzetméteres új üzemet is építenek, amelynek alapkövét szerdán teszik le.
A Kaposvári Villamossági Gyár standján a duális képzésben résztvevő hallgatókkal is találkozhattak az érdeklődő diákok. Sőt, HR-es kollégájuk rögtönzött állásinterjút is tartott. – Három éve vagyunk a campussal szerződésben mind a villamosmérnöki, mind a gépészmérnöki képzés körében, műszaki utánpótlás nélkül nincs jövőnk, ezért fontosnak tartjuk, hogy évről-évre bemutatkozzunk a karriernapon – mondta el Szalai Gyula, a vállalat ügyvezető igazgatója. Fábián Balázs, a Videoton Elektro-Plast Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: több évtizede támogatják a műszaki oktatás a városban.

Keresik a mérnököket

– Megváltozott a világ, visszaszorult a betanított munka, a gépesítés teret nyer és ezekhez képzett szakemberekre, van szükség és szinte az összes műszaki területen keresünk mérnököket – jegyezte meg Fábián Balázs. A somogyi vállalatok mellett a Kaposvári Szakképzési Centrum, a Mathias Corvinus Collegium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal és több óvoda is bemutatkozott. – Fontos, hogy a frissen végzett hallgatók tudjanak az óvodánkról, módszereinket megismerjék, óvónőre mindig szükség lesz és folyamatosan monitorozzuk a lehetőségeket  – mondta el Darázs Judit, a Tar Csatár Központi Óvoda vezetője. Vörös Péter, a MATE Kaposvári Campusának főigazgatója köszöntőjében kiemelte: negyven vállalat, szervezet vesz részt az idei karriernapon. – Hármas célt tűztünk ki, szeretnénk növelni a vidék munkaerő megtartó képességét, erősíteni a helyi, régiós vállalatokkal a kapcsolatot és olyan képzéseket indítsunk az egyetemen, amellyel a cégek utánpótlását biztosítani tudjuk – mondta el a főigazgató. Megemlítette: a gépészmérnöki képzésre hét százalékkal többen jelentkeztek fiatalok, de az agrár, gazdasági szakok is népszerűek, a pedagógus képzések esetén dupla annyi hallgatót vettek fel.

MATE karriernap
Fotó: Lang Róbert

Ha a lelkünk rendbe van, akkor nem lesz gondunk

Sipos Éva a business coach Az önbizalom hangja címmel tartott előadást. – Nagyon fontos az önismeret, ha kellő önbizalommal rendelkezünk és ezt ki is tudjuk fejezni a viselkedésünkkel akár egy állásinterjún, akkor helyt tudunk állni – mondta az előadó. A fiatalok jövőképtervező workshopon is részt vehettek, Kőműves Zsolt az álláskeresési technikákról tartott előadást. A karriernapot robotbemutató és üzleti kávézó is színesítette.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában