Közgyűlés

2024.04.18. 17:25

Kaposvár legszebb évei még előttünk állnak

A 2023-as költségvetés beszámolójakor és az idei büdzsé részarányos teljesítésének elfogadásakor Kaposvár helyzetét tekintették át a képviselők a közelgő önkormányzati választások előtti utolsó közgyűlésen. Bár 21 interpelláció hangzott el búcsúzóul, a hangulat egyáltalán nem volt parázsnak mondható a közelgő kampány ellenére.

Kovács Gábor László

Tavaly 15,2 százalékkal nőtt város gazdasága. A 348 magyar városból Kaposvár a 15. legnépesebb, az egy főre jutó GDP tekintetében az első húszban van, míg az egészségi állapotunk alapján a középmezőnyben foglalunk helyet, és a keresetek emelésében is maradt még tennivaló – értékelte Szita Károly polgármester. Töretlen a befektetői érdeklődés Kaposvár iránt, 450 hektár új beruházási célterületet jelöltek ki, felgyorsították az energiateremtő beruházásokat. A születések száma elmozdult a holtpontról, tavaly százzal több gyermek született a városban, és a fecskeházi lakások számát tízzel bővítették. 

A függetlenként szereplő, de a DK polgármester-jelöltjeként országosan bemutatott Pintér Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy Navracsics Tibor szerint a Dél-Dunántúl az elmúlt 30 év legrosszabb növekedési trendjét produkálta, és a jelek szerint Kaposvár meghatározó városként nem tudta felhúzni a régiót.    

 

 

– Ne felejtsük el, hogy milyen utat járt be a város, amíg európai mércével is mérhető települést teremtettünk – mondta zárszavában Szita Károly. – Nagy bravúr, amit elértünk, és én hiszek abban, hogy Kaposvár legszebb évei még előttünk állnak. A cél, hogy a legfejlettebb tíz magyar város közé bekerüljünk, és ha másoknak sikerült, nekünk miért ne sikerülne? 

Az Óbudai Egyetemmel közösen épített Tudományos és Innovációs Ipari Park tervei december 31-ig elkészülnek, ezzel párhuzamosan kiírhatják a feltételes közbeszerzést. A közgyűlés arról is döntött, hogy két lakást visszavesznek a színháztól, és szociális bérlakássá alakítják. A szociális és gyermekjóléti ellátások díjai minimálisan nőttek, ez átlag napi 5-10 forint emelést jelent, jelentette be Csillag Gábor jegyző. Akinek nincs jövedelme, ingyen vehet igénybe szolgáltatásokat, míg az alacsony jövedelműek kérhetnek díjmérséklést. Példaként az étel házhoz szállítási költségét említette, ami havi bruttó 150 forint emelést jelent 114 ezer forintos jövedelem alatt, felette bruttó 450 forintot.     

 

Az evangélikus egyházé lehet a Berzsenyi iskola 

A 21 interpellációt jegyző Nadrai Norbert (Kaposfüredi Szőlősgazdák) arról tett észrevételt, hogy mivel június 9-én a választás egyszerre lesz önkormányzati és Európa-parlamenti is, gondot okozhat, ha kevés plakáthely áll rendelkezésre. Csillag Gábor jegyző azt válaszolta a felvetésre, hogy több mint 200 hirdetőtábla van a városban, ennek elégnek kell lennie, és a hirdetőhelyekről nem ő dönt, hanem a képviselő-testület rendeletben határoz erről.  Új utcák elnevezéséről is döntött a közgyűlés. Toponáron egy utcát Aranyos útnak, a Sisecamhoz vezető utat pedig Üveggyár utcának hívják majd a jövőben. A közgyűlés elfogadta a Kaposvári Tankerületi Központ tájékoztatását, miszerint a szülők döntő többsége támogatta, hogy a Berzsenyi tagiskola egyházi fenntartásba kerüljön, és az evangélikus egyházzal támogató miniszteri döntés esetén kezdjék meg az átvételi tárgyalásokat.          

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában