Értékeink vármegyén innen

2024.04.17. 12:31

Kiléptek a monitor mögül, hogy megismerjék Somogy értékeit

Tizenhárom csapat jutott be az Értékeink vármegyén innen hungarikum vetélkedő döntőjébe, ahol többek között a somogyi címerek ismeretéről is számot adtak a diákok, de fel kellett készülniük szűkebb pátriájuk történelméből is.

Koszorus Rita

Fotó: Muzslay Péter

Izgatottan készültek a csapatok az Értékeink vármegyén innen hungarikum döntőjére, amelynek a felújított Vármegyeháza díszterme adott otthont. A diákokat Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke és Huszti Gábor alelnök köszöntötték. A gyerekek már két elődöntőn megmérették magukat, amelyeken online feladatokat oldottak meg.

Fotó: Muzslay Péter

– Az volt a célunk ezzel, hogy minél szélesebb körben szólítsuk meg a gyerekeket, hiszen ők már a világháló bűvöletében élnek – mondta a rendezvény főszervezője, Huszti Gábor vármegyei közgyűlési alelnök. Hozzátette: a hungarikum verseny lényege az, hogy a gyerekek megismerjék otthonukat, Somogy megyét. 
Erre nagy hangsúlyt fektetnek, a tavaly is döntős Szennai Fekete László Általános Iskolában. 
– Történelemtanárként fontosnak tartom azt, hogy a gyerekek ne csak a tananyagot tudják, hanem a szűkebb környezetüket is megismerjék és ez a vetélkedő kimondottan jó arra, hogy nem csak Budapesten és külföldön vannak értékek, hanem a szűkebb környezetünkben is – mondta Krémuszné Tóth Erzsébet történelemtanár. – Mivel engem is érdekel a helytörténet, a diákok hallhatnak az urbáriumról, amikor Mária Teréziát tanulunk, a nemzetőr lajstromról, amikor 1848-ról tanulnak, de a világháborúkról is vannak anyagaim. Nyilván a Zselic, Szenna is nagyon gazdag kulturális értékekben és mi ebben élünk – tette hozzá a pedagógus.
 

Tizenhárom csapat jutott be az Értékeink vármegyén innen hungarikum vetélkedő döntőjébe
Fotó: Muzslay Péter

A fiatalok számára a versenyre való felkészülés is nagyon hasznos volt, hiszen már ebből is sokat tanulhattak.
– Nem tudtam, hogy ilyen sok érték van Somogyban, mint a természeti környezet, a védett fajok, vagy éppen az épített, kulturális örökség – mondta kérdésünkre Németh Emília

A gyerekek előzetes feladatokat is megoldva készültek a kaposvári döntőre. Ezért többen jelmezbe öltözve érkeztek a Vármegyeháza dísztermébe.
– A feladatunk az volt, hogy az iskolánk névadójának egy művét mutassuk be és mivel mi a babócsai Zrínyi Miklós Általános Iskolából érkeztünk, úgy döntöttünk, hogy a Szigeti veszedelemből adunk elő egy részletet. Ehhez kaptunk jelmezeket a Szigeti Oroszlánoktól, a szigetvári hagyományőrzőktől – mondta Fuiszné Takács Bernadett pedagógus. 
A feladatok között szerepelt címerfelismerés, de múzeumi kérdésekre is válaszolni kellett a versenyzőknek. 

Az Értékeink megyén innen Somogy vármegyei vetélkedő eredményei:

általános iskola
1. helyezett: Jádi hungarikomák - Somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola (Birkás Amira, Márkus Sára, Rónai Boróka, felkészítő tanár: Bögős Lászlóné)
2. helyezett: Kincskeresők - Csurgói Eötvös József Általános Iskola Arany János Általános Iskolája (Halavuk Evelin, Kovács Boróka, Milánkovics Írisz, Nagy Máté, felkészítő tanár: Földházi Rita)
3. helyezett: Erdei nenyúljhozzám - Szennai Fekete László Általános Iskola (Ambrus-Kontra Napsugár, Németh Emília Éda, Horváth Csenge Réka, felkészítő tanár: Krénuszné Tóth Erzsébet)

Középiskola
1. helyezett: Kero bölcsei - Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola (Bíró Bence Ferenc, Salamon Kristóf Benedek, Szabó Vivien, Szlatki Lili, felkészítő tanár: Sütő Éva)
2. helyezett: Aranycsapat - Siófoki SZC Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola (Kiss-Bárány Zalán, Mérei Tamás, Papp Tamás, Pavelka Bálint, felkészítő tanár: Bakos Péter)
3. helyezett: Értékörzők - Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium (Tar Vivien, Bauer Ákos, Benkő Botond, Lőrincz Bence Béla, felkészítő tanár: Szaka Zsolt)

Az első helyezett csapat mindkét kategóriában bejutott az országos Hungarikum versenybe.
Az általános iskolai kategóriában dobogón végzett csapatok különböző értében belépőjegyeket is kaptak a Zselici Csillagparkba. Ezen felül az első helyezett a Csiky Gergely Színház felajánlásával öt főre szóló belépőjegyet is átvehetett. A középiskolai csapatverseny első három helyezettje egy virtuális valóság élményprogramon vehet részt a Mosolygyár Egyesületnél. Ezen felül az első helyezett a Csiky Gergely Színház felajánlásával öt főre szóló belépőjegyet is átvehetett.
Különdíjasok: Mesztegnyői Rétisasok - Ladi János Általános Iskola, Babócsai Nárciszok - Babócsai Zrínyi Miklós Általános Iskola, NASZI Csipet-csapata - Kaposvári SZC Nagyatádi Szakképző Iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában