Növényzet

2024.04.20. 11:28

Mutatjuk, hogy mi kerüljön a kipusztult tuja helyére

Hazánkban évtizedek óta divatos kultúrnövény a tuja. Praktikus, mert magasra nő és jól takar. Szinte nincs is kert, ahol ne lenne megtalálható legalább néhány tő a kerítés mellett.

Harsányi Miklós

2400723345

Fotó: Dan Mihalcea

 Sajnos az egykor gyönyörűen zöldellő, telt tuják egyre gyakrabban barnulnak, száradnak el. Ennek egyszerű oka van: megbetegednek. A hazai klíma valójában koránt sem ideális a tuja számára. Ez a növény ugyanis kiegyensúlyozott csapadék mellett, 20 fok körüli a hőmérsékleten és magas a páratartalomban fejődik szépen.
Magyarországon túlságosan szélsőséges az időjárás: egyre gyakrabban tapasztalunk hőhullámokat, olykor huzamosan száraz a levegő, az aszályok  végképp megadják a tujáknak a kegyelemdöfést. A sorra megbetegedő tujákat megmenteni szinte lehetetlen, másik tujanövényt kipusztult helyére ültetni pedig teljesen felesleges. Ezekre a helyekre érdemes inkább olyan örökzöldet keresni, amelyik jobban bírja a száraz, forró nyarakat. Mutatjuk, mivel próbálkozhat!
Mielőtt végleg feladja, érdemes egy utolsó próbát tenni a növény megmentése érdekében. Először meg kell szabadítani az összes barna ágrésztől a növényt. Használjon metszőollót vagy fűrészt, ügyeljen rá,  hogy ne vigye át egyik növényről a másikra a kórokozót a szerszámmal. Utána permetezzen  kaptán-tartalmú növényvédőszerrel, lehetőleg 20 fok alatti hőmérsékleten, olyan napszakban amikor a permetszernek még marad lehetősége rászáradni a hajtásokra az éjszaka előtt. Ha ez nem bizonyul sikeresnek, az egyetlen mód a növények eltávolítása.
A Leyland ciprus az egyik legideálisabb sövénynek való növény, ezért is választják ilyen sokan tuja helyett. Rendkívül gyorsan nő, jól bírja a magyar éghajlatot és ezen felül roppant egyszerű a gondozása is. Nem csak a kerítés  helyettesítésére ideális, hanem a nem esztétikus kerítéseket is el tudja fedni, sőt a zöld cserjesor élő hátteret adhat kertednek. Ha nem szeretné egybefüggő sövényfallá alakítani, sorba is ültetheti, így is mutatós lesz. 

Egyszerű a gondozása

Az örökzöld ezüstfa egy erőteljes növekedésű, sűrűn bokros, félörökzöld cserje, méretre nagyjából ugyanakorra, mint a tuja. Felfelé törő ágait sűrűn borítják ezüstös, sötétzöld színű levelek. Széles, terebélyes, ezért ritkábban érdemes ültetni, minimum két méter távolságot kell hagyni a cserjék közt. Gondozása egyszerű, évente kétszer érdemes visszametszeni (szeptemberben és májusban), így egyre sűrűbben fog nőni. Rendkívül jól tűri a nyári tűző napot és a szárazságot is. Mivel közepes vízigényű, öntözésére érdemes odafigyelni.
Ha valami színesebbre cserélné a tujákat, ne is keressen tovább a korallberkenél. A tavaszi kihajtáskor piros leveleit csodálhatja, a nyár közeledtével bronzos árnyalatukkal üde színfolttá válik kertben. Fehér virágait áprilisban hozza, ősszel piros bogyók díszítik, melyek kifejezetten sokáig díszítik az akár 2-3 méter magasra növő korallberkenyét. Napos, félárnyékos helyen szépen fejlődik, és bár nem nő túl sűrűre, méretes levelei miatt idővel átláthatatlan falat alkot, kifejezetten jól takar. A bőséges öntözést meghálálja.
A rakéta boróka szabályos, karcsú alakú, ágrendszerű és ezüstszürke színű örökzöld növény. Kifejlett korában akár 6-8 méter magasra is nőhet, így rendkívül jól takar a kertben. Sűrű sövény is kialakítható belőle, ehhez 1.5 méteres tőtávolságra érdemes ültetni egymástól a cserjéket. Gondozása egyszerű, az itthoni klíma is kedvező számára, hiszen kedveli a napfényt, öntözi sem kell túl gyakran.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában