IV. Országos Műszaki Mentőverseny

2024.04.25. 17:28

Százhúsz tűzoltó mérte össze tudását

Csütörtök délután Dunaföldváron, a Bogos-Trans Kft. telephelyén megrendezett ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult a IV. Országos Műszaki Mentőverseny. Április 24-én és 25-én tartott megmérettetésen Somogy vármegyét a siófoki hivatásos tűzoltók képviselték.

Sonline.hu

Fotó: SZOKE PETER BM-OKF

A csapatok hasonló helyzetekkel szembesültek a versenypályákon, mint amilyeneknél nap mint nap beavatkoznak. A verseny célja a közlekedési baleseteknél végzett tűzoltói beavatkozások szakszerű bemutatása mellett az volt, hogy a résztvevők a versenyfeladatok során tapasztalatokat szerezzenek, és azokat megosszák egymással.

tűzoltók
Fotó: SZOKE PETER BM-OKF

Sorsolás döntötte el, hogy az egyes csapatoknak milyen szituációval, azaz szimulált közlekedési balesettel kellett megbirkózniuk. A pontozásnál a verseny bírái figyelembe vették, hogy a tűzoltórajok miként használták a szakfelszereléseket, mennyire volt összehangolt a csapatmunka, hogyan kezelték a vágó és feszítő adaptereket. Pontozták továbbá a felderítést és a beavatkozáshoz választott taktikát is. A zsűri a csapattagok közötti kommunikáció és a szakszerű rádióforgalmazás mellett a sérült szakszerű ellátását is kiemelt figyelemmel követte. Vizsgálták, hogy a tűzoltóegységek felismerték-e az adott sérülést, illetve hogy a megfelelő ellátásban részesítették-e a sérültet. A szimulált műszaki mentés szakszerű végrehajtása mellett az idővel is küzdöttek a tűzoltórajok, ugyanis egy stopper mérte az irányítóból, illetve négy beosztott és egy medic képzettséggel rendelkező tűzoltóból álló hatfős csapat munkáját.

Fotó: SZOKE PETER BM-OKF

Az első napon versenyző csapatok beavatkozását az égiek sem segítették. A siófoki tűzoltók szakadó esőben hajtották végre a verseny feladatot, amellyel az ország hetedik legjobb csapatának járó helyezést szerezték meg.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában