Tanulmány

2024.05.10. 06:50

Kéz sem kell a tehénfejéshez, robotkezelést tanulhatnak a gazdák

Országosan egyedülálló fejőrobot kezelői felnőttképzést indít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a szakterület piacvezető cége, a Delaval Kft. A tanfolyamon olyan állattenyésztési dolgozók vehetnek részt, akik lépést akarnak tartani a gyorsan fejlődő, korszerű technológiákkal.

Kovács Gábor László

Egy fejőrobot ma már olyan számítógéppel van ellátva, ami sokszorosan felülmúlja azt a komputert, amelynek segítségével az Apollo űrhajó egykor leszállt a Hold felszínére. Egy mai fejő készülék ugyanis 45 féle adatot gyűjt be, és ezeket az adatokat hamarosan a mesterséges intelligencia összesíti, feldolgozza és válaszokat küld az embernek – de csak a szakképzett dolgozók tudják értelmezni az információkat. Ezért fontos a megfelelő képzettségű munkaerő, holott néhány évszáddal ezelőtt még az volt a cél, hogy a fejőmunkásokat mentesítsék a nehéz fizikai munka alól.

Akkor járunk el jól, ha a legkorszerűbb technológiát mutatjuk be, miközben elmélyítjük a kapcsolatainkat a piaci szereplőkkel 

– mondta Gyuricza Csaba, a MATE rektora az együttműködési megállapodás aláírásakor. 

 

Az összefogás nem előzmények nélküli, a cég ugyanis egy tangazdaság keretein belül robotokkal felszerelt istállót működtet a kaposvári campuson. Az érdeklődések alapján azt mérték fel, hogy a mostani tanfolyam 30 fő feletti létszámmal indul. 

A versenyszféra szerepvállalása rendkívül fontos az oktatásban, mert közös programokkal vonzóbbá tehetjük az ágazatot a fiataloknak 

– jegyezte meg Kis Endre, a Delaval Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: jelenleg a mezőgazdaság, illetve ezen belül az állattenyésztés előtt álló legnagyobb kihívás a szakképzett munkaerő hiánya. A piaci szereplőkkel folytatott együttműködésnek köszönhetően azonban precíziós gazdálkodási elemeket hoznak be a felsőoktatásba.    

Támogatják a nemzetközi szinten jelentős kutatásokat 

A MATE legfőbb célja, hogy az európai régió vezető agráregyetemévé váljon. Ennek elérése érdekében 2024-ben megalkotta „MATE 2030” vízióját. Ebbe illeszkedik a kiemelt kutatócsoportok programja is, mellyel kutatókat és kutatócsoportokat támogatják, pénzügyi forrást is biztosítva számukra a további tudományos fejlődésük elősegítésére egy hároméves támogatási időszak alatt.  A Program célja nemzetközileg versenyképes szellemi műhelyek megszilárdítása, a nemzetközi kutatásfinanszírozási pályázatok (pl. ERC, Horizont) megszerzésére alkalmas kutatócsoportok alapítása és működtetése, ezzel nagyobb önfenntartást biztosítva a kutatási támogatások terén. A kiemelt kutatócsoportok program 2024-es ünnepélyes megnyitóját a kaposvári campuson tartották Gyuricza Csaba, rektor és Kovács Zoltán tudománystratégiai rektori megbízott jelenlétében. 

Könyvet írt a zöld útról a rektor 

Zöld úton címmel a klíma -és energiaválság kezeléséről, a fenntarthatóságról írt könyvet Gyuricza Csaba és társzerzője, Dudits Dénes, Széchenyi-díjas akadémikus. A szerzőkkel Bekes József újságíró beszélgetett a Takáts Gyula Könyvtárban, a könyvbemutatón megjelenteket Szita Károly polgármester is köszöntötte. A járványok és a háborúk korában világszinten felértékelődött az önellátás, és átrendeződött a gazdaság. Ennek megfelelően felmerült az igény az oktatásban és a társadalomban, hogy a mezőgazdasági területeket energiatermelésre is használják úgy, hogy ne veszélyeztesse az élelmiszerek termelését. Dudits Dénesnek a növényfajták nemesítése a szakterülete, a rektornak a technológiák előállítása. A biogáz és a bioetanol bemutatása mellett a szerzők azt sztereotípiát igyekeztek lebontani, hogy bűn szántóterületen az energia előállítása, hiszen hiszen hazánknak bőségesen van kapacitása élelmiszer termelésre, és vannak energiatermelésre megfelelő agrárterületei. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában