Érettségi

2024.05.06. 19:53

Megérezték Adyt az érettségizők, ott is volt a feladatok között

Ady Endre, Szophoklész, Karinthy Frigyes és Babits Mihály is szerepelt a magyar nyelv és irodalom érettségin. Újdonságként az idén egy húsz pontos irodalmi teszt is bekerült a feladatok közé. Az általunk megkérdezett diákok többsége szerint könnyű volt a vizsga. Somogyban középszinten 1960, emelten 37 diák érettségizett.

Marosi Gábor

A kilencórás kezdés előtt negyedórával a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum diákjai közül többen még a folyosón beszélgettek, viccelődtek és próbálták oldani izgalmukat. Néhányan azonban a teremben, csendben vártak arra, hogy a felügyelő tanár elmondja a szabályokat, majd kiossza a feladatlapokat.

Pék Flórián sokat készült az érettségire. Lapunknak elmondta, nagy izgalommal ment iskolába és félt attól, hogy nehéz feladatokat kell majd megoldania. Kókány Benita Tímea egy érettségire felkészítő irodalmi könyvből is készült a megmérettetésre, valamint érettségizős csoportokat olvasgatott a közösségi oldalakon, ahol többen arra tippeltek, hogy Radnóti Miklós és Ady Endre munkássága szerepel majd a vizsgán. Egy másik érettségiző, Bordás Diána is számított a feladatok között Ady Endrére.

Újdonságként az idén egy húsz pontos irodalmi teszt is bekerült a feladatok közé. 
Fotó: Lang Róbert

A diákok megérzése végül bejött. A középszintű magyar érettségi első másfél órás részében egy tekercsekről, kódexekről, átkokról szóló írást kellett értelmezni, az új, irodalmi tesztben pedig Szophoklész Antigoné című műve és Ady Endre is szerepelt. A tesztben egy lyukas szöveges feladat volt. Abban egy költeményt kellett kiegészíteniük, valamint a szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét.

Az érettségi második 150 perces részében kettő feladat közül választhattak. Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját elemezhették, vagy választhatták a műelemzést is. Akik utóbbi mellett döntöttek, azoknak Babits Mihály költészetéről kellett egy általános témakifejtő esszét írniuk. A négyórás érettségin legfeljebb 100 pontot szerezhettek a vizsgázók. 

Fotó: Lang Róbert

A középszintű vizsga első részében a szövegértési-nyelvtani feladatsorért 40, az irodalmi tesztért 20, a második részben található szövegalkotásért 40 pont járt. 

Keczeli László a KSZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum igazgatója elmondta, öt osztály 124 tanuló vizsgázott. Mivel az intézményben technikusi képzés zajlik, ezért mindenki előrehozott érettségit tett magyarból.

Fotó: Lang Róbert

Könnyű feladatokat kaptak 

Góth Kristóf a Nagyboldogasszony Iskolaközpont diákja mosolyogva lépett ki az iskolából, miután befejezte a vizsgát. Lapunknak elmondta, nehezebb feladatokra számított, ezért könnyedén meg tudta írni az érettségit. Vigh Lea Georginán sem fogott ki a vizsga. Érdeklődésünkre elmondta, tetszettek neki a feladatok és szerencsére mindet meg is tudta oldani. Egy másik végzős, Borbás Júlia is úgy tapasztalta, az irodalmi feladatlap sokkal könnyebb volt, mint amire számított. – A szövegértésben volt néhány cseles feladat, ott szerintem buktam pontot, a novellaelemzést viszont jól megírtam – tette hozzá. A megmérettetés kedden a matematikával folytatódik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában