Harci drónok

2024.05.07. 17:51

Német hadiipari óriáscég, a DND költözik Kaposvárra

Kaposváron épít kutató és fejlesztő központot a német DND hadiipari óriáscég – jelentették be a kaposvári városházán, ahol kedden a felek szándéknyilatkozatot írtak alá a VIKI Védelmi Innovációs Kutató Intézettel megvalósuló együttműködésre.

Kovács Gábor László

Forrás: DND hivatalos weboldala

Fél éves tárgyalássorozat előzte meg az aláírást, mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere, aki megköszönte a helyszínen lévő Palkovics László, volt innovációs és technológiai miniszter támogatását, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterét is. Ezzel akár új gyáregységek települhetnek Kaposvárra a város újraiparosításának jegyében. 
A piacvezető Dynamit Nobel Defense (DND) GmbH német fegyvergyártó cég elnöke, Avishay Regev arról beszélt, hogy Németországon kívül nincs hasonló központjuk, de támogatják a magyar haderőt, ami az EU része.

 

 Napjaink konfliktusaiban egyre nagyobb szerepet játszanak a modern harcászati eszközök, mondta Deme László haderőfejlesztésért és innovációért felelős helyettes államtitkár.  A DND eddig is biztosított páncélelhárító kézi fegyverzetet a magyar honvédségnek, de most drónokat fejlesztenek digitális támogatással, és aknamezők feltárását is lehetővé technológiát fejlesztenek.
Mindez fontos mérföldkő a hazai védelmi ipar történetében. Hozzátette, hogy az együttműködésbe bevonnak magyar kutatóintézeteket és egyetemeket. Szita Károly megjegyezte, hogy az Óbudai Egyetemmel közösen fejlesztett kaposvári tudományos és innovációs park első gyáregységét is a védelmi iparnak szentelik majd.     

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában