Rendőrnap a Siófoki Nagystrandon

2024.05.01. 11:20

Különleges járművek és különös helyzetek várták a látogatókat a rendőrnapon

Siófoki Nagystrand kedden a rendvédelem jegyében tündökölt, ahol a rendőrnap alkalmából a helyi és megyei rendőrség minden korosztálynak kínált érdekességeket: kutyás bemutatóktól a TEK páncélozott járművéig.

Hajdú Marianna

A Rendőrnapon mindent ki lehetett próbálni a Siófoki Nagystrandon

Forrás: Hajdú Marianna/Somogy Megyei Hírlap

A keddi rendőrnapi rendezvény igazán emlékezetes napot ígért a Siófoki Nagystrandon, ahol a hivatalos bemutatók mellett néhány váratlan fordulat is történt.
Még alig kezdődött meg a nap, amikor az óriáskerék körül már érdeklődők népes serege lepte el a kiállított eszközöket, standokat. 

Rendőrnap Siófokon.

Rendőrkutyák: A négy lábon járó detektívek

A kutyás bemutató mindig nagy népszerűségnek örvend. Szofi, a négyéves németjuhász, igazi profiként szimatolta ki az elrejtett kábítószert, míg a csak néhány hónapos belga juhász, Blitz, bájosan esetlen mozgásával ellopta a showt, de megmutatta, hogy két hónapos kiképzése nem volt hiábavaló: komolyan gondolja a rendőri karriert! A délután Alice, a kétéves németjuhász is színre lépett és mindenki láthatta, hogy nem viccel akció közben. Hatalmas elszántsággal vetette magát a menekülő után és szájában a közreműködő védőfelszerelésével távozott a “ringből”.

Tűzoltók és gyermekmentők akcióban

A tűzoltók komoly erőkkel vonultak fel a rendőrnapi eseményre, de nem éppen a keménymagot hozták magukkal. Már a tömlő használatával meggyűlt a bajuk, szerencsére volt a színen néhány óvodás csoport, akik készségesen elmagyarázták számukra annak a helyes és szakszerű használatát. Hát ennyi! A siófoki ovisok nem csak a zsírkréta mesterei. 
De a lánglovagok máshol is segítségre szorultak. Kigyulladt az a sátor, ahol a kellékeket tárolták. Gomolygott a füst minden résen. Néhány arrajáró viszont azonnal cselekedett és bevetette magát a füstbe. Mint kiderült, csak néhány bóját kellett kimenteni a vészhelyzetből, amit diszkófüsttel imitáltak a rendezvény alatt, ezáltal a gyerekek megtapasztalhatták, milyen kihívásokkal járhat egy mentési akció.

Hatalmas karambolok a rendőrök szeme láttára

A legnagyobb meglepetés azonban talán a dodzsem pályán történt, ahol igazi karamboljeleneteket láthattunk. De itt nem volt helyszínelés. Míg a kisautók egymásba rohantak, addig a közlekedésrendészek egy másik sátornál kerékpáros ügyességi pályát alakítottak ki. Néhol úgy kellett haladni a biciklivel, hogy ne érjünk a bójához, néhol pedig pont ez volt a feladat. Akik nem bíztak ügyességükben azok a szerencsére bízhatták magukat: megforgatva a rendőrségi szerencsekereket, ajándékhoz lehetett jutni. 

Mad Max a Balatonnál? A TEK páncélozott monstruma

Az idei rendőrnap egyik fénypontja kétségtelenül a Terrorelhárítási Központ (TEK) bemutatója volt. A TEK különleges egysége által felvonultatott páncélozott jármű nem mindennapi látványt nyújtott a közönség számára. Ezek a masszív, lövedékálló jármű, amely kifejezetten a legveszélyesebb rendőri beavatkozásokhoz fejlesztettek ki, szinte sci-fi filmekbe illő látványosságot csempészett a rendezvényre. A jármű forgalmi engedélye szerint autóbuszként van nyilvántartva, ám mérete és felszereltsége alapján inkább a futurisztikus filmekből ismert harci járműre emlékeztetett. 

Ezek a masszív, lövedékálló jármű, amely kifejezetten a legveszélyesebb rendőri beavatkozásokhoz fejlesztettek ki.

Ha már Balatonpart: Vízimentők, polgárőrök és palacsinta

A vízirendészet is megmutatta, mire képes ezúttal a szárazföldön: két csónakkal érkeztek, amiket bárki megcsodálhatott, miközben a biztonságos fürdőzésről és a vízimentés fontosságáról tájékoztatták a látogatókat. És bár a nap főszereplői a rendvédelmi erők voltak, a város polgárőrei sem maradtak adósak a show-val: saját standdal készültek, ahol minden eszközt bemutattak, amit a munkájuk során használnak. 


A rendezvényt a Siófoki Rendőrkapitányság Nyugdíjas Egyesületének tagjai is színesítették, akik a büfében palacsintát sütöttek a látogatóknak. Egész nap szorgalmasan készítették a finomságokat a hihetetlen hőségben, folyamatosan teljesítve a megrendeléseket. Az ő tevékenységük hozzáadott egy otthonos, meghitt hangulatot a nap eseményeihez, miközben a palacsinták illata tucatszámra csalogatta az éhes szájakat.

A siófoki rendőrnap tehát nem csak a rendőrség szakmai bemutatkozására szolgált, hanem bepillantást engedett a rendőri munkába kicsit kötetlenebb formában. Az események sorozata egyaránt szolgáltatta a tanulságos és a szórakoztató elemeket, amelyek különleges napot varázsoltak a Siófoki Nagystrandra, bemutatva, hogy a rendőri munka mennyire sokszínű, és talán néhányan kedvet is kaptak ehhez a hivatáshoz a nap folyamán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában