Alkotás

2024.02.04. 14:43

Feszegetik a léthatárt

Együtthatók címmel nyílt meg Incze Mózes, Munkácsy-díjas kortárs képzőművész kiállítása a kaposvári Vaszary Képtárban.

Andricz Gabriella

A klasszikus figurális festészet képviselője, mégis a képei – az egyéni kompozíciók miatt – napjaink problémáira reagálnak, a léthatárt feszegetik. Képei zavarba ejtők, az alkotások láttán muszáj elgondolkodnia és válaszok után néznie a nézőnek, aki nehezen találja a kapaszkodókat. Incze Mózes képei az asszociációkra építenek, a művész a befogadók elméjét igyekszik mozgásba hozni. 
– A kiállítás minden egyes alkotása olyan rejtett üzenetek, képzettársítások és utalások sorát mutatja, melyekben kivétel nélkül a felismert és feltételezett emberi létezés összemetsződése érzékelhető – mondta el megnyitóbeszédében Árvai-Józsa Kitty művészettörténész, a hétvége óta látható kiállítás kurátora. Arról is beszélt, hogy a klasszikus értelemben vett festészeti hagyomány formakincsét magabiztosan alkalmazó alkotó ismert képi elemeket, szituációkat vet egybe a modernitás eszközeivel. A lét kérdései foglalkoztatják, és ennek a művészi megragadására tesz kísérletet. 
A kiállítás március elsejéig tekinthető meg a kaposvári Vaszary Képtárban. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában