Kosárlabda

2024.05.05. 15:10

Tizenhat pontos hátrányból is felálltak, de ez a második helyre volt elég

Kaposvár egyetlen felnőtt női kosárlabda-csapata megnyerve az alapszakaszt döntőbe jutott. Ahol végül nagy küzdelem után maradtak alul két ponttal a PVSK csapatával szemben.

Trancsik Zsanett Kármen

Mint arról már írtunk, két év szünet után állt össze újra Kaposvár egyetlen felnőtt női kosárlabdacsapata, a Gyakorló DSE. A Horváth Judit Emlékbajnokságban mérettették meg magukat a szezonban, mely a férfi NB II-nek felel meg, ebben két éve másodikak lettek, s ezt idén is sikerült elérniük.

– Nagyon kiegyenlített volt a bajnokság, melynek csupán a legvégén, az utolsó fordulóban dőlt el, hogy ki jut a döntőbe – kezdte értékelését Pöttendi Gábor, a Gyakorló DSE felnőtt csapatának edzője. – Az alapszakaszt az első helyen tudtuk zárni, miután hosszabbításban nyertünk az ellen a PVSK ellen, aki ellen a döntőt sajnos elveszítettük két ponttal. Sok mérkőzésünk volt, sűrűn és kritikus időpontokban, ehhez próbáltunk alkalmazkodni. Nagyjából mindig teljes kerettel tudtunk kiállni, amikor mindenki ott volt és bevethető volt, akkor győzelmeket arattunk, egy-két alkalommal szenvedtünk csak vereséget, de ez nem befolyásolta a döntőbe jutásunkat. A Komló ellen nagyon nehéz mérkőzést játszottunk idegenben, ott egyszerűen van a lányokban egy úgynevezett lelki gát, mert ritkán nyertünk Komlón, több néző is van, akik mind ellenünk szurkoltak, s ehhez még nincsenek hozzászokva a játékosok.

 

A Horváth Judit Emlékbajnokság négyes döntőjét Kaposváron, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium tornatermében rendezték meg.

– A pécsiek ellen három győztes és egy vesztes találkozó volt a mérlegünk az alapszakaszban, tehát elméletben mi lettünk volna az esélyesei a döntőnek, gyakorlatilag meg a PVSK egy nagyon rutinos csapat és egy kulcsjátékosa az előző mérkőzéseken nem játszott ellenünk, ő pedig nem más, mint Iványi Dalma – emelte ki Pöttendi Gábor. – Az ő neve azért igen nagy ebben a sportágban, annak idején, amikor a fénykorát élte Európa legjobb felnőtt női játékosa volt és a női NBA-ben is szerepelt. Tehát nekünk eleve megtiszteltetés volt ellene kosárlabdázni, viszont ezzel együtt egy óriási teher is volt a lányoknak, mert tudták és érzékelték, hogy ő teljesen más kvalitású játékos, mint akik ellen eddig játszottak, s ezt a döntőn be is bizonyította. Emellett büszke vagyok a lányokra, mert egy nagy, 16 pontos hátrányból fel tudtak zárkózni és egylabdás meccs lett a vége. Viszont sajnáljuk, hogy így alakult, rengeteg büntetőt elhibáztunk, amit ebben a sportágban nem engedhet meg egy csapat magának, ezmellett nem sikerültek a hárompontos dobásaink, ez a két tényező pedig segítette eldönteni a Pécs javára a mérkőzést. Illetve egy kulcsjátékosom megsérült, neki mielőbbi gyógyulást kíván a csapat, valamint sok sikert az érettségi vizsgákhoz. Egyébként a nézőknek rettenetesen jó összecsapás volt, ahogy a bronzmeccs is, az is egy kosáron múlott, a Komló lett a harmadik, a Medikus SE pedig a negyedik.

– Ennek a bajnokságnak jelenleg presztízsértéke van, mert az NB II-ben bárki elindulhat, aki vállalja ennek a feltételeit, nekünk sem az lett volna a cél, hogy feljebb jussunk egy bajnoksággal, hanem az, hogy minél több mérkőzést biztosítsunk a fiatal játékosoknak, illetve azoknak a sportolóknak, akik kiöregszenek az U18-as korosztályból, s ők továbbra is az egyesület keretein belül tudjanak kosárlabdázni – hangsúlyozta. 

A Gyakorló DSE májusban és még június elején is edz, utána kapnak pihenőt lányok, majd augusztusban kezdik el a felkészülést a következő szezonra.

– Jövőre is szeretnénk indulni ebben a bajnokságban, valamint a nemzeti korosztályos bajnokságban is, az idei szezon is egy nagyon jó fejlődési lehetőség volt a fiataloknak – fogalmazott Pöttendi Gábor. – Az U12-es, az U14-es, és az U18-as csapatunkkal is indulunk, s úgy néz ki, jövőre meglesz az U16-os korosztályunk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában