Közélet

2016.02.05. 08:05

Állástalanság: közmunka kozmetikázza a munkanélküliek arányát

Hosszúvízen a legalacsonyabb – konkrétan egyetlen álláskereső sem szerepel a nyilvántartásban –, Somogyaracson a legmagasabb a munkanélküliség a somogyi települések közül a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján, a városok közül Balatonföldváron a legjobb, s Nagybajomban a legrosszabb a helyzet, mely azonban Fonyód és Lengyeltóti kivételével mindenütt javult. Ahogyan Kaposvár statisztikája is a megyeszékhelyek között: fél év alatt több mint két százalékkal csökkent az állástalanok száma, s ezzel a 14. helyről a 11-re jött fel a város. A megye pozíciója is javult – 15-ről 14-re –, annak ellenére, hogy 0,02 percenttel nőtt a munkanélküliség.

Vas A.

Hosszú évekig a Nagyatád melletti zsákfalu, Rinyabesenyő számított a megye munkanélküliség által leginkább sújtott településének, ám tavaly a szintén dél-somogyi Somogyaracs vette át a nem éppen kitüntető címet, s jelenleg is a Csokonyavisonta és Babócsa közti, kevesebb mint kétszáz lakosú faluban a legmagasabb az állástalanok aránya – igaz, a 28,8 százalék is négy percentes javulás fél év alatt. Ám annyit nem sikerült lefaragni, hogy a település ne legyen ott az országos legrosszabbak között is: a nyolcadik legnagyobb – a Dunántúlon pedig a legmagasabb... – a munkanélküliség, csak néhány még sanyarúbb sorsú borsodi, nógrádi és szabolcsi falu előzi meg, a hazai listavezető Csenyétén például tízből négyen még a közmunka-programnak köszönhetően sem találnak munkát.



Pedig a közfoglalkoztatás igencsak kozmetikázza az adatokat, jó példa erre Rinyabesenyő. A második legrosszabb mutatóval rendelkező somogyi település 0,6 százalékkal előzi meg Somogyaracsot, ami még mindig elképesztően magas szám, ám nem is olyan régen még bőven nyolcvan százalék feletti munkanélküliséget mértek a faluban, mely országosan is a legkilátástalanabb helynek bizonyult, jelenleg viszont már „csak” a tizenkettedik. A megye utolsó tíz helyezettjének többsége amúgy nem meglepő módon Kaposvártól délre található, de hogy Somogy nyugati szélén is akadnak problémák, jól mutatja Nemesdéd és Somogysámson helyzete.
A legjobb mutatókkal rendelkezőket viszont jobbára északon kell keresni, a listavezető Hosszúvíz pedig elmondhatja magáról, hogy 31 munkaképes korúja közül az év végén mindenki állásban volt. Országosan 32 település makulátlan ebből a szempontból, kilenc-kilenc Győr-Moson-Sopronban és Zalában, hét Vasban, három Veszprémben, kettő Borsodban, egy-egy Somogyban és Baranyában.

Ugyan Kárában is csak egy munkanélküli szerepel a nyilvántartásban, ám az alacsony lakosságszám miatt ez csak az ötödik legjobb arány a megyében. Két-két állástalan él Sérsekszőlősön és Patcán, csakhogy míg előbbinél ez 1,77-es, addig utóbbinál 5,13-as rátát jelent, ahogyan a nyimi három munkanélküli 1,36, addig a nemeskisfaludi már 4, a libickozmai pedig 11,54 százalékot ér. A nagyobb települések közül Kaposfő adatai a legjobbak, s a 16 városból Balatonföldvár is bekerült a Top10-be, melynek délről egyedüliként Drávatamási is tagja.

A városoknál Fonyód és Lengyeltóti adatai romlottak, előbbi ezzel lecsúszott a megyei első helyről, s utóbbi is két helyet rontott. A legnagyobb javulást – érthetően – a lista végén található települések jegyezhették, s ennek köszönhetően már csak Nagybajom százalékos mutatója kétszámjegyű. Somogyi városi viszonylatban arányaiban Kaposváré a negyedik legnagyobb fejlődés – a kilencedikről az ötödik helyre kúszott fel –, ennél jobbat a megyeszékhelyek között csak Nyíregyháza és Salgótarján tudott felmutatni, s ezzel többek között Kecskemétet, Pécset, Szolnokot és Debrecent is maga mögé utasította Somogy székhelye. A lista élén természetesen a nyugat- és észak-dunántúli nagyvárosok állnak, no és persze Budapest. A megyék között is hasonló az éllovasok sorrendje, Somogy minimálisat rontva adatán a tizennegyedik – egy helyet javított fél évvel ezelőtti helyezésén, miután Jász-Nagykun-Szolnok statisztikája jobban romlott...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!