Bajnokok Ligája

2024.05.02. 11:40

A Dortmund parádés meccsen nyert, újra nagy bajban van a PSG (videó)

Egygólos előnyről várja a párizsi visszavágót a Borussia Dortmund, miután 1–0-ra legyőzte a Paris Saint-Germaint a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. A sárga-feketék edzője Edin Terzic szerint megérdemelten nyertek a párizsi csapat ellen. A PSG mestere Luis Enrique a kihagyott helyzetek miatt bánkódott, a párizsi visszavágót pedig bulinak tekinti.

MW

Niclas Füllkrug, a Dortmund játékosa fejeli a labdát a PSG kapuja előtt a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első, Borussia Dortmund–Paris Saint-Germain mérkőzésén Dortmundban 2024. május 1-jén

Forrás: MTI/AP

Fotó: Matthias Schrader

Bár a Bundesligában idén szerepel jól a Borussia Dortmund, csak az ötödik, a Bajnokok Ligájában viszont menetel, tizenegy éve nem járt az elődöntőben a német gárda. A Paris Saint-Germain labdarúgói ebben az idényben négy trófeáért küzdenek. Kettőt közülük már meg is szereztek, a Francia Szuperkupát és a bajnokságot is megnyerték, de a hőn áhított BL-trófeához szerdán nem sikerült közelebb kerülniük – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

A Dortmund játékosai megtapsolják a szurkolókat, miután 1–0-ra győztek a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első, Borussia Dortmund–Paris Saint-Germain mérkőzésen Dortmundban 2024. május 1-jén
Fotó: Martin Meissner / Forrás: MTI/AP

A visszavágón elég egy döntetlen

A dortmundiak bátor játékkal rukkoltak elő a francia bajnok ellen. Igaz, ez helyzetek formájában nem mutatkozott meg, hosszú-hosszú ideig egyik csapat sem okozott zavart a másik kapuja előtt. A Borussia a 36. percben mégis megszerezte a vezetést: Nico Schlotterbeck csodás indítása után Niclas Füllkrug tizenöt méterről kilőtte a jobb alsót. A Paris Saint-Germain csapata szenvedett, és még kaput eltaláló lövése sem volt az első félidőben. Kylian Mbappét szinte leradírozták a pályáról a hazai játékosok. Bár a második félidőben a világbajnok támadó és Achraf Hakimi is a kapufát találta el, az eredmény nem változott, a Dortmund minimális előnyről várhatja majd a visszavágót.

Nagyszerű, hogy győztünk, de még nem ért véget a munka, szóval nem érdemlünk túl sok dicséretet. Rászolgáltunk a győzelemre, jól teljesített a csapat. Több gólt is szerezhettünk volna, bár ez az ellenfélre is igaz. Ezért szerintem rendben van ez az eredmény

– figyelmeztetett a német csapatot irányító Edin Terzic.

– Rengeteget futottunk, de erre szükség van egy ilyen. Ki kell érdemelnünk, hogy a Wembley-be jussunk (a londoni szentélyben rendezik a BL-döntőt – a szerk.). A visszavágón csak egy döntetlenre lesz szükségünk, de nyerni akarunk a jövő héten is – mondta el a dortmundiak edzője. A 35 éves védő Mats Hummels is úgy véli, nagy csatát hozhat a visszavágó – írta meg az Origo.

– Mindig olyan érzés itt játszani, mintha 1–0-s vezetéssel mennél bele egy meccsbe. De sokat szenvedtünk. Voltak olyan szakaszai a meccsnek, amikor nagy nyomást gyakoroltak ránk. Ez elkerülhetetlen egy ilyen topcsapat ellen. A túlélésért kell küzdenünk Párizsban. A cél világos, döntőbe akarunk jutni, de kemény meccs vár ránk – nyilatkozta a rutinos játékos, aki a találkozó után megkapta a mérkőzés legjobbja díjat. A Dortmund sikerével az is eldőlt, hogy a következő BL-kiírásban az olaszok mellett a németek indíthatnak öt klubot. Ezzel pedig maguknak tettek szívességet Hummelsék, hiszen éppen ők tanyáznak az ötödik helyen a német élvonalban.

Buli Párizsban

A párizsi csapat edzője Luis Enrique kihagyott helyzeteket a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón.

– Kiegyenlített mérkőzés volt, mindkét csapat előtt adódtak helyzetek. A támadóknak sokszor sikerült átjátszaniuk magukat a védelmeken. Ők lőttek egy gólt, nekünk pedig hiába voltak ziccereink, nem tudtunk élni velük. De ez nem olyasmi, amin ne tudnánk javítani legközelebb. Most hazamegyünk, pihenünk és a visszavágóra készülünk – mondta el a PSG mestere. A Paris Saint-Germain az idei szezonban már tíz kapufát lőtt a Bajnokok Ligájában. Az elmúlt húsz évben ezt csak a Barcelona tudta túlszárnyalni, amely a 2011/12-es szezonban 11-szer találta el a kapufát – olvasható az Origo oldalán.

– Ez volt az első alkalom a kieséses szakasz során, hogy idegenben volt az első meccsünk. A Dortmundnak pedig éppen fordítva, a párizsi lesz az első idegenbeli visszavágója. Ma a háromezer szurkolónk végig énekelt, annak ellenére is, hogy kikaptunk. Párizsban nagy bulit csapunk. A meccs előtt, közben és utána is – vetítette előre Enrique, aki 2015-ben már megnyerte a Bajnokok Ligáját a Barcelona edzőjeként.

– Rengeteg lehetőségünk volt, különösen a második félidőben. Olyanok, amelyeket nem hagyhatsz ki, ha be akarsz jutni a Bajnokok Ligája döntőjébe. Otthon ezeket ki kell használnunk – hangsúlyozta a helyzetkihasználás jelentőségét Marquinhos, a Paris Saint-Germain csapatkapitánya.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés

Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia) 1–0 (1–0)
gólszerző: Füllkrug (36.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában