Magyar–kínai csúcs

2024.05.08. 19:18

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt (videó)

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

A kínai elnök Budapesten

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt, ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták őket, majd a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték a vendégeket. 

Egy rövid kulturális műsorra is sor került a Csillagszemű Táncegyüttes előadásában. 

 

A kínai államfő péntekig tartózkodik Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján

 - emlékeztetett a sajtófőnök.

 

Magyar–kínai csúcs. Készen állunk!

– írta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán ahhoz a videóhoz, amely a kínai elnök látogatása előtti utolsó simításokat mutatja be.

A magyar–kínai gazdasági együttműködés további fejlesztése lesz az egyik fő témája Hszi Csin-ping szerdán kezdődő magyarországi látogatásának. A kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására tesz látogatást Magyarországon május 8. és 10. között. A látogatás azért is történelmi jelentőségű, mert kínai államfő utoljára 20 évvel ezelőtt, 2004-ben járt nálunk. Az államfő és delegációja az európai látogatása során pedig mindössze két európai uniós tagállamot keres fel, Magyarországot és Franciaországot.

Vitályos Eszter kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján elmondta,

a látogatás során mintegy másfél tucat megállapodást biztosan alá fognak írni a felek, további megállapodásokról még egyeztetés folyik.

Szijjártó Péter: Hszi Csin-ping kínai elnök érkezik

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában