Vélem-én

2016.02.13. 07:52

Zsákutca

Nincs kétségem afelől, hogy országunk vezetői rengeteg rossz döntést hoznak: mintha nem az emberek boldogulása, a vidék életben tartása lenne a legfőbb céljuk.

Czene Attila

Amikor megszülettem, a szüleim Somogymeggyesen tanítottak, aztán Bedegkérre költöztünk, s most Kaposgyarmaton élek. Mindegyik zsáktelepülés, de hát nem csoda, hiszen ilyen település típusból rengeteg van Somogy megyében. A zsáktelepülés végül is jobban hangzik, mint a pontosabb elnevezés: zsákutca. A zsákutca egyrészt azt jelenti, hogy a másik oldalon nem tudsz kimenni, átvitt értelemben pedig negatív jelzője egy kudarcba fulladt kísérletnek.

A zsáktelepülésre jó lehet hazajárni. Üdvös az is, hogy nincs átmenő forgalom, ami bűzzel és zajjal járna. Ugyanakkor zsáktelepülésről nehézkes bármit; iskolát, egész nap nyitva tartó boltot, munkahelyet megközelíteni, van példa arra, hogy a légvonalban négy kilométerre eső célhelyre negyven kilométernyi kerülővel lehet eljutni. Ide nem telepednek vállalkozások, innen elmennek a fiatalok, bármilyen gyönyörű a környezet.



Ma még van megtartó erő valamennyi, de ismerek nagyon sok kihalt somogyi települést, ahol egykor virágzott az élet – erre ma már csak elvadult gyümölcsfák emlékeztetnek, az épületek falait széthordta az időjárás, meg a leleményes emberek. És ismerek olyanokat is, akik már a gyermekkorukban hallottak szép tervekről, hogy az erdőn át majd út épül, de már unokái vannak, s velük manapság is abba az erdőbe jár gombászni.

Nincs kétségem afelől, hogy országunk vezetői rengeteg rossz döntést hoznak: mintha nem az emberek boldogulása, a vidék életben tartása lenne a legfőbb céljuk. Minek épült meg az M6-os autópálya kétszer két sávon a főváros és Pécs között, alagutakkal a kukoricatábla alatt, melyen úgy végig lehet menni, hogy tíznél több autó nem jön szembe? Megfelelt volna egy gyorsforgalmi út is, a maradék pénzből meg lehetne oldani egy megye közlekedési problémáit. De nem is kell ilyen messze menni egy másik megoldásért: itt van nekünk a kőröshegyi viadukt, ami több mint negyvenmilliárd forintba került, pedig ennek az irdatlan összegnek a töredékéért is meg lehetett volna valósítani az átkelést azon a két dombocska közötti völgyecskén.

Sajnos a megoldások egyre messzebbre kerülnek. Ez így tényleg zsákutca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!