2022.09.04. 15:30
Komposztáló: hihetetlen, mi történik a konyhai hulladékkal egy év alatt
A komposztáló beszerzése még a legkisebb kerthez is logikusnak tűnik. Mégis sokan halogatják a kialakítását, mondván, hogy elcsúfítja a látványt. Pedig a komposztáló nagyon hasznos, valóságos főnyeremény – írja a Lakáskultúra.
Illusztráció
Forrás: Shutterstock
A komposztáló praktikus megoldás: a fűnyesedék, a hullott avar, a levágott ágak és a konyhai hulladék mind mehet bele. A növekedő dombocskában aztán minden, ami rákerült, lebomlik, és a folyamat végére tápanyagokban gazdag humusz keletkezik. Ez igazi kincs a kertben, hiszen a zöldségek, virágok, dísznövények alá bátran kiszórhatjuk, de ültetőgödrökbe is adagolhatunk belőle.
Ha komposztálunk, jelentősen csökken a háztartási szemét mennyisége és tisztább marad a kuka! Nem véletlen, hogy egyre többen terveznek komposztálót a kertjükbe. Jót teszünk a környezetnek, hiszen a zöldhulladék újrahasznosul, táplálja a növények új generációját – sorolja a komposztálás előnyeit a Lakáskultúra cikke.
Lehetőleg ne a napra kerüljön
A legjobb hely a komposztálónak a kert egy félreeső, ám a házból könnyen megközelíthető része. De a legfontosabb, hogy félárnyékos helyen legyen. Arra is érdemes figyelni, hogy a szomszédokat ne zavarja.
Elkészíthető házilag is, egyszerűen
Ha van otthon építkezésből maradékanyag, akkor némi kézügyességgel, akár házilag is készíthető komposztáló: lehet fémhálós, vesszőből fonott, de használt raklapokból épített is.
Arra minden változatnál figyelni kell, hogy jól szellőzzön, és könnyen lehessen benne forgatni az anyagokat, tehát hozzáférjünk a kupachoz.
Ha nincs bennünk késztetés a barkácsolásra, vásárolhatunk is komposztálót. Egy négyfős családnak egy 1-1,5 m3-es méretű darab általában elegendő méretű.
Ahhoz, hogy beinduljanak a lebontó folyamatok, nem mindegy, hogy mit és milyen arányban teszünk a komposztba. Figyelni kell a nitrogén és a szén arányára, hiszen, ha valamelyikből nincs elegendő, akkor nem a lebomlás, hanem rothadás indul be, és bűzös lesz a komposztáló (ideális esetben szinte semmilyen szaga nincsen). Így érdemes tartani a helyes arányokat:
75% zöld hulladék, konyhai hulladékkal keverve (ez lehet gyümölcs, lenyírt fű, zöldség, kihúzkodott gyom, kávézacc, krumplihéj, stb…) 25% cellulózban dús hulladék – vagyis gallyak, forgács stb.
Válogatni kell a szerves hulladékot is!
Nem kerülhet bármi a komposztálóba: húsféléket, nagyobb csontokat tilos belerakni, ahogy sütés után maradt olajnak, illetve a vegyszereknek sem itt a helye.
Mikor érdemes belevágni egy komposztáló megépítésébe? A választ ide kattintva találja.