2017.11.21. 06:55
Magyar bor a világ 100 legjobb bora között
A világ bor szaksajtójának egyik vezető magazinja, a Wine Enthusiast 2017. november 21-én publikált TOP 100-as listáján a Dereszla Pincészet 2009-es évjáratú 5 Puttonyos Aszú bora az előkelő 20. helyezést érte el.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Foxys Forest Manufacture
Ezen elismerés nem csak a Dereszla Pincészet, hanem a Tokaji Borvidék és Magyarország borászati sikereit is fémjelzi.
A Dereszla Pincészet bora ezzel az elismeréssel harmadszor került fel a világ 100 legjobb borait összesítő, nemzetközileg is elismert listára.
Bai Edit főborász által készített borok közül legutóbb a 2007-es évjáratú 5 Puttonyos Aszú lett egy másik vezető borszakmai magazin, a Wine Spectator TOP 100 listáján 20. helyezett.
A Dereszla Pincészet a Tokaji Borvidék egyik leggazdagabb történelmi múltjával rendelkező borászata. Az első írásos említése a bodrogkeresztúri pincének a 15. század elejéről való. Tulajdonosai között voltak királyok, fejedelmek, grófok, volt császári birtok, és zsidó kereskedők tulajdona is.
A pincerendszer mostani állapota magán hordozza az elmúlt évszázadok hatásait. Mélyen a Dereszla dűlő alatt fekvő,régen zegzugos pince rendszer a 19. és 20. századi fejlesztéseknekköszönhetően ideális helyszíne a magas minőségi kategóriájú aszú borok érlelésének.
A Dereszla Pincészet jelenleg két feldolgozó helyen, mintegy nyolcezer mázsa szőlőt dolgoz fel 130 hektár területről. Fontos stratégiai eleme a működésnek, hogy igyekszik a szakmailag is elhivatott szőlő termesztő családi gazdaságokat bevonni a termelési rendszerébe.
Az aszú borok mellett egyre jelentősebb a száraz és pezsgő borok készítése.
Borainak 80%-át külföldi piacon, több mint 40 országban értékesíti, melyek közül a legjelentősebbek Franciaország, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, a Skandináv országok és Lengyelország.
A Wine Enthusiast magazint 1988-ban alapították.Fő célkitűzése, hogy a világ borairól hiteles információkat adjon a borkedvelőknek. Mára a világ első számú, borokról és szeszes italokról szóló média csoportja. Több száz kóstolói jegyzetet jelentetnek meg hétről- hétre.
A 2009-es év a Tokaji Borvidék egyik kiemelkedő évjárata volt. Enyhe tél után korán érkezett a tavasz. A meleg, száraz nyarat követően a szőlő aszúsodási folyamata ideális körülmények között indult el. Az elsősorban töppedt aszúszemekből készült borok nagyon gazdag beltartalmi értékekkel bírnak, friss, gyümölcsös jelleget mutatnak.
Borítókép: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock.com