2017.11.27. 21:52
Tökéletes házigazda lehet, ha figyel erre a kis trükkre
Mindig túl sokat vagy éppenséggel túl keveset főz a vendégeknek? Mostantól ilyen nem fordulhat elő.
Családi ünnepek és vendégségek előtt hasznos lehet a mennyiségek kikalkulálásához a Mindmegette összefoglalója, amely abban segít, mit tegyen, ha több személyre kell vásárolnia, illetve főznie, mint ahánnyal a kiválasztott recept számol.
Az étel jellegén kívül azt is vegye figyelembe, hogy milyen korosztályúak és étvágyúak a meghívottak – máskülönben sok maradékot hagynak a tányéron a gyerekek és a madárétkűek, vagy éppenséggel korgó gyomorral kelnek fel az asztaltól az örökké éhes kamaszok és a nagy bendőjű felnőttek!
ÁTLAGOS ADAGOK EGY FŐRE
Az ajánlott készétel-, valamint nyersanyagmennyiségek egy felnőttre vonatkoznak.
Előétel
Leves: 2,5 dl
Hal: 10-12 dkg
Hús: 5-8 dkg
Saláta: 10-22 dkg
Főétel
Leves: 3-5 dl
Főzelék: 2,5 dl
Halfilé: 15-20 dkg
Hús csont nélkül: 12,5 dkg (vagy 2 szelet)
Hús csonttal: 15-25 dkg
Darált hús (pl. fasírthoz): 8-12 dkg
Ragu, göngyölt hús: 9 dkg
Tészta: 12,5 dkg
Teljes kiőrlésű tészta: 10 dkg
Zöldség (pl. rakottashoz): 30-40 dkg
Rizs (pl. rizottóhoz): 8-12 dkg
Száraz hüvelyesek (pl. főzelékhez): 10-12,5 dkg
Köret
Saláta: 10-22 dkg (fajtától függően)
Friss zöldség: 25-30 dkg
Burgonya: 20-25 dkg
Rizs vagy tészta: 8-10 dkg
Mártás: 1-1,5 dl
Desszert
Gyümölcs: 20-25 dkg
Édesség (pl. sütemény): 15-20 dkg
Jó tanács: a vendégség után írja fel magának, hogy elég vagy éppen túl sok volt-e az étel! Ez megkönnyíti a dolgát a következő alkalommal.