2018.07.17. 08:08
Mégis a zsír hizlal, és nem a cukor?
A sok zsír fogyasztása a felelős az elhízásért és nem a cukorban vagy fehérjében gazdag étrend – ez állapították meg a Kínai Tudományos Akadémia kutatói nagyszabású egérkísérletükkel.
Az emberek étrendje zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat tartalmaz. Az 1980-as évektől globális kutatások keresik, hogy a táplálkozás mely összetevői játszanak kulcsszerepet az elhízásban.
Számos tanulmány állította, hogy a szénhidrátok, különösen a cukor okolható leginkább, mások a fehérjét hibáztatják. Az is felmerült: a fehérjében szegény étrend kiválthatja, hogy az ember többet eszik, és ezáltal elhízik. Szintén népszerű nézet, hogy az étkezési zsírok fogyasztása segíthet a testsúly csökkentésében, és nem vezet elhízáshoz.
Diéta százezer egér számára
Az új kínai tanulmány szerzői 29 különböző étrendet próbáltak ki egereken. Az étrendekben variálták a különböző összetevők mennyiségét: 8,3-tól 80 százalékig zsír, 10-től 80 százalékig szénhidrát, 5-től 30 százalékig fehérje és 5-től 30 százalékig szacharóz (étkezési cukor) szerepelt bennük.
A kísérlethez mintegy százezer egeret öt csoportba osztottak, és három hónapig, azaz emberi léptékkel 9 évig, vizsgálták őket.
Arra az eredményre jutottak, hogy csak az étkezési zsírral táplált egereknél jelentkezett nagy energia-bevitel és testsúlynövekedés. Viszont a nagy cukortartalmú étrend nem okozott testsúlynövekedést, az alacsony fehérjebevitel pedig nem vezetett nagy energia-bevitelhez és hízáshoz.
Egerek és emberek: hasonlók, de mégsem
„A kutatás gyengéje, hogy a kísérletet egereken végezték, és nem emberekkel folyt. Ugyanakkor sok a hasonlóság a fiziológiában és az anyagcserében, és ilyen hosszú távú kísérletet különben sem lehetne végrehajtani emberekkel” – mondta el John Speakman, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: „A kutatás segíteni fog abban, hogy jobban megérthessük az emberi étrendet”.
A Kínai Tudományos Akadémia Genetikai és Fejlődésbiológiai Kutatóintézete által vezetett kutatás eredményeit a Cell Metabolism című nemzetközi tudományos folyóiratban publikálták.
Borítókép: dmitry zubarev/Shutterstock