2018.09.06. 11:57
Otthon is tálalhatjuk a vakáció ízeit
Néhány eltalált menüválasztással könnyebb lesz átvészelni az évszakváltást.
A nyaralás szép pillanatai mellett felidézhetjük az elfogyasztott ételek ízét is: a Vasárnap Reggel gasztrokalauza segítségünkre lesz.
1. A horvát konyha
Az ország történelmének és földrajzi adottságainak köszönhetően más-más gasztronómiai hagyományok alakultak ki az egyes vidékeken, éppen ezért a horvát konyhát gyakran a régiók konyhájának is nevezik. Az ország belső, hegyvidéki területein inkább kiadós egytálételeket készítenek, míg a tengerparti szakaszon sok halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak.
2. Itália ízei
Az olaszok számára az étkezés egyfajta társasági esemény, ennek megfelelően meg is adják a módját. A legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel készítik és fogyasztják. Az ország gasztronómiáját az alapanyagok változatossága és a hagyományos sütési, főzési technikák alkalmazása jellemzi. Sok zöldséget és zöldfűszert (különösen oregánót és rozmaringot), továbbá tenger gyümölcseit használnak.
3. A görög gasztronómia
Az ország gazdag szigetvilága, tengerpartja és hegyei meghatározzák, hogy az egyes vidékeken milyen ételeket fogyasztanak. A szigeteken és a tenger mellett a halak és a tengeri herkentyűk jelentik a legfontosabb táplálékot, míg az ország 80%-át kitevő hegyekben elsősorban a gazdák által tenyésztett juhból és kecskéből készülő fogások népszerűek.
4. A török konyha…
...története egészen a nomád törzsekig vezethető vissza. A török gasztronómiára nagy hatással volt többek között az indiai, a perzsa, az arab és a mediterrán konyha.
Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock