Az álomalakhoz gyakran már az is elég, ha mértékletesen, lépésről lépésre csökkenti a napi zsírbevitelt. Az alábbi egyszerű ötletek abban segítenek, hogyan spórolhat meg néhány kalóriát úgy, hogy közben jóllakik.
Vásárlás közben
Soha ne vásároljon üres gyomorral! Ha éhesen megy be egy élelmiszerüzletbe, fennáll a veszélye annak, hogy pont a leghizlalóbb ételek (fehér kenyér, mirelitpizza, péksütemények, egy szelet csokoládé) landoljanak a kosarában.
Kerülje az olyan húskészítményeket, mint a vagdalt vagy a májkrém, mert ezek sok hozzáadott zsírt tartalmazhatnak. Válassza helyettük a sovány csirke- vagy pulykamellsonkát, és ha nem előrecsomagoltak, ezeket is szép vékony szeletekben kérje!
A sajtoknál is figyeljen oda a zsírtartalomra, amit százalékos arányban határoznak meg. A zsírszegény fajtákat a csomagolásukon található sovány vagy félzsíros feliratról ismerheti fel. Természetesen kaphatók light verziók is.
Vigyázzon a készételekkel! Ezeknél a termékeknél érdemes szemügyre vennie az alapanyagok listáját, és a polcon hagyni a csomagot, ha a zsír az első helyek egyikén foglal helyet. Mivel ezeknek a termékeknek általában a só- és adalékanyag-tartalma is jelentős, ezért, ha lehet, inkább készítse el frissen az adott ételt!
Otthon
Bánjon óvatosan a vajjal és a margarinnal! Ha szereti, helyettesítse sovány túróval, friss sajttal, esetleg egy kis mustárral, vagy válassza a light terméket, és csak nagyon vékonyan kenje a pékárura!
Kiadós reggelit szeretne? A rántotta esetében 1 darab tojássárgájához használjon 2 darab tojásfehérjét, így sárgájánként 6 gramm zsírt takaríthat meg. A tükörtojás 2 evőkanál vízben ugyanolyan ropogósra sül, mint az olajon.
Valami édesre vágyik? A csoki helyett fogyasszon el inkább 1 csésze tejhabos, kakaóporral megszórt kapucsínót (100 kcal/5 g zsír), a cukor helyett pedig használjon édesítőszert.
Főzés közben
Sok olajgyártó cég kínálja termékeit szórófejes flakonban is. Ezzel rengeteg zsírt takaríthat meg a serpenyők, edények és formák kikenése során. Ha mégis inkább önteni szereti az olajat, mindig mérje meg a mennyiséget egy evő- vagy teáskanállal, így biztosan nem fog megszaladni a zsiradék öntés közben!
Párolással és gőzöléssel zsírt spórolhat meg, miközben a zöldség vitamintartalmából több marad meg. Ma már kaphatók speciális párolóedények, amelyek segítségével könnyen elkészítheti az ebédet vagy a vacsorát. De a hagyományos fazékban, lábosban is párolhatja az ételt.
Sok recept szerint ki kell kenni vajjal vagy olajjal a sütőformát, illetve a tepsit. Ám ez elhagyható, ha sütőpapírral béleli ki a formát vagy a tepsi alját, esetleg, ha szilikonos sütőformát választ.
A lasagnék, a felfújtak és társaik elképzelhetetlenek anélkül, hogy olvasztott sajt lenne a tetejükön… Pedig létezik zsírszegény megoldás is: keverjen össze némi zsemlemorzsát, natúr joghurtot, sovány túrót és egy pici parmezánt, és kenje meg vele a felfújt tetejét.
Napközben
Az étteremben vagy a munkahelyi menzán a tejszínes krémlevesek helyett válassza inkább a friss zöldségekből készült zöldséglevest.
Bár maga a saláta kalóriaszegény, ám a majonézes-tejfölös dresszing könnyen kalóriabombává teheti. Válassza inkább az olívaolajos-borecetes-zöldfűszeres vagy a sovány joghurtos, kefires önteteket!
Vigyázzon a rántott húsokkal, mert a panír sütés közben rengeteg zsírt szív magába.
Hamburgert szeretne enni? Hagyja ki belőle a majonézt, valamint a zsíros sajtot, és inkább zöldsalátát, paradicsomot tegyen a húspogácsa alá!