2020.11.21. 15:10
Ezt együk télen, hogy egészségesek legyünk és jobb legyen a hangulatunk
Az elfogyasztott ételek hatással vannak ránk. Bizonyos alapanyagok segíthetnek kezelni a téli melankóliát, fogyasztásukkal jobb hangulatba kerülhetünk. Ugyanakkor vannak olyan élelmiszerek is, amelyek épp ellenkezőleg: rosszul hatnak a hangulatunkra. Mit együnk ebben az időszakban?
Forrás: Shutterstock
Az antioxidánsok megakadályozhatják a sejtek károsodását
A testünkben megtalálható szabad gyököknek nevezett molekulák számos problémát előidézhetnek: sejtkárosodáshoz és korai öregedéshez is vezethet jelenlétük. A tanulmányok szerint különösen az agyra veszélyesek – figyelmeztet az Origo cikke.
Bár a szabad gyököket nem lehet teljesen kiiktatni, csökkenthető romboló hatásuk antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztásával.
Ezek a következők:
Bizonyos szénhidrátoknak nyugtató hatása lehet
A szénhidrátok kapcsolatban állnak az agy hangulatfokozó anyagával, a szerotoninnal. A szakértők szerint még további vizsgálatokra van szükség a témában, de úgy tűnik,
hogy a szénhidrátok utáni sóvárgás összefüggésben állhat az alacsony szerotoninszinttel.
Szénhidrátot azonban okosan kell választani. Korlátozzuk a cukros ételek és az egyszerű szénhidrátok fogyasztását, és inkább gyümölcsökből, zöldségekből és hüvelyesekből vigyünk be egészséges szénhidrátokat.
A fehérjében gazdag ételek fokozzák az éberséget
A fehérjében gazdag alapanyagokban van egy triptofán nevű aminosav, amely segíthet a szerotonin előállításában.
Próbáljon rendszeresen fogyasztani fehérjében gazdag alapanyagokat, különösen akkor, ha meg szeretné tisztítani elméjét.
Az egészséges fehérjék jó forrásai a bab, a borsó, a hal és a baromfi.
Próbálja ki a mediterrán étrendet!
Egy spanyol tanulmány kimutatta, hogy a depresszió aránya a férfiaknál nagyobb, mivel kevesebb folátot visznek a szervezetükbe. Ugyanez történik a nőknél is, ha kevesebb B-vitamin van a szervezetükben.
Nem ez volt az első tanulmány, amely kapcsolatot talált a vitaminok és a depresszió között. Ugyanakkor a kutatók szerint még több bizonyítékra van szükség a témában, hogy kétség nélküli kijelentéseket tehessenek.
A B-vitamint a mediterrán étrenddel bőven bevihetjük hüvelyesekkel, diófélékkel, sok gyümölccsel és zöld leveles zöldségekkel.
Vigyünk be elég D-vitamint
Egy nemrégiben végzett nemzeti kutatás szerint a depresszió kialakulásának valószínűsége nagyobb az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkező embereknél.
Egy másik tanulmányban a Toronto Egyetem kutatói észrevették, hogy azoknál az embereknél, akiknél észlelhetőek voltak a depresszió tünetei, javult az állapotuk, amikor a D-vitamin szintje nőtt a szervezetükben – tavasszal és nyáron.
Válasszuk a szelénben gazdag ételeket!
A tanulmányok összefüggést találtak az alacsony szelénszint és a rossz hangulat között is. A szelén ajánlott napi mennyisége a felnőttek számára 55 mikrogramm.
Szelénben gazdag alapanyagok:
Fogyasszunk Omega-3 zsírsavakat!
A közelmúltban a tudósok arra is rájöttek, hogy azokban a társadalmakban, ahol nem fogyasztanak elég Omega-3 zsírsavat, magasabb a depresszió kialakulásának kockázata.
Az Omega-3 zsírsav jó forrásai:
Látható, hogy milyen sok tápanyag lehet hatással a hangulatunkra. Szerencsére egy tápláló étrend segíthet bevinni minden vitamint és ásványi anyagot, amire szükségünk van.
Borítókép: illusztráció