2021.02.01. 17:55
A világ legjobbjai közé került a tokaji borokról szóló gasztrokalauz
A világ egyik legnagyobb gasztronómiai és italkönyves seregszemléje, a Gourmand Awards for Drink Culture döntősei közé választották a Ripka Gergely által írt TokajGuide/TokajKalauz című kötetet.
Tokaj, 2015. november 3. Bodnár Linda bort tölt a Paulay Borház kóstolópincéjében. A Paulay Borház családi vállalkozásban 1,5 hektár szőlőt művel a tokaji Verebes, Melegoldal és Nyesti dűlőkben. A megtermett mustból nyolcféle bort érlelnek és árusítanak. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Forrás: MTVA/Bizományosi
Fotó: Oláh Tibor
A Gourmand Awards for Drink Culture a világ egyik legrangosabb gasztronómiai könyvszemléje, több mint 175 ország kiadványainak részvételével, a Gourmand International szervezésében.
A többfordulós megmérettetésen a Scolar Kiadó által megjelentetett TokajGuide a European Wine (Európai bor) kategóriában a legjobb négy közé került, ami magyar könyvnek korábban még nem sikerült
- közölte Ripka Gergely hétfőn.
A kategória másik három döntőse Rudolf Lantschbauer és Yulan Cai: Ruster Ausbruch DAC (Vinothek, Ausztria), Zeljko Garmaz: Wine Stories, Bosnia & Herzegovina (Bosznia-Hercegovina) és Benjamin North Spencer: The New Wines of Mount Etna (Gemelli Press, USA) című kötetei.
„Felemelő érzés már önmagában Tokajt és Magyarországot látni ezen a shortlisten.
Franciaország boros könyveinek külön kategóriája van ezen a versenyen, Magyarországot meg a legtöbb boros tankönyvben, webshopban és más hasonló platformokon általában a világ többi része kategóriában említik; én is igyekszem mindent megtenni azért, hogy hazánkat számon tartsák ma is a bortérképen”
- közölte a szerző.
A Best in World kategória védjegyét, matricáját már használhatják a kategória döntősei, végső győztest pedig júniusban hirdetnek Párizsban.
A TokajGuide/TokajKalauz 2014 óta eddig három kiadással került nyomtatásba, legutóbb 2019-ben.
A két évente frissülő, független, kétnyelvű kiadvány a történelmi Tokaji borvidék 150 meghatározó borászatán túl a legjobb éttermek, ajánlott szálláshelyek, sokrétű rendezvénytippek, a legszebb kirándulóhelyek, várak és más történelmileg vagy táji szempontból fontos látnivalók kalauza, de katalogizált borértékelések és évjáratleírások is vezetik a borturistát.
A kötet legfrissebb, 2021-es kiadását áprilisban jelenteti meg a kiadó – áll a közleményben.