2021.02.18. 07:30
Mutatjuk a tökéletes rizs titkát
A megfelelő állagú köret minden főételt feldob – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Íme néhány tipp, hogyan lehet mindig megfelelő állagú a köret!
Mossa át!
Főzés előtt szűrő segítségével öblítse át a rizst folyó víz alatt, így eltávolíthatja a szemek külsején lévő keményítőt, amely ragacsossá tenné a köretet.
Milyen edényben?
A rizs készítéséhez mindenképpen lábost vagy fedeles serpenyőt érdemes használni fazék helyett. Ezekben az edényekben ugyanis a szemek szépen szét tudnak terülni, de elegendő hely jut a termelődő gőznek is.
Leves vagy sima víz?
A hosszú szemű rizst általában kétszeres mennyiségű folyadékban kell főzni. Az ízletesebb típusokat, például a basmatit, jobb tiszta vízben párolni, hogy megőrizze aromáját, a hagyományos fehér rizshez azonban használhat csirke-, marha- vagy akár halalaplevet is.
Csak óvatosan!
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a rizst főzés közben gyakran megkeverik, mivel félnek, hogy odaég. Ez azonban megtörheti a szemeket, a kiszabaduló keményítő miatt pedig ragacsos massza lehet a végeredmény. A rizst csak a felöntés után szabad egyszer megkeverni!
Fontos a pihentetés
15 perc párolás után zárja el a gázt az edény alatt, majd vegye le róla a fedőt, takarja le egy tiszta konyharuhával, és hagyja további 5-10 percig puhulni a rizst.
Borítókép: illusztráció