2021.05.15. 15:20
Így készítheti fel testét a nyárra
Nyáron könnyen leég a bőr, megjelennek a máj és pigmentfoltok és mélyülnek a ráncok, de megfelelő étkezéssel fel lehet készíteni a testet és mindezt el lehet kerülni.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A simogató napsugár fontos, hiszen nem csak jó közérzetet biztosít, de a D-vitamin termelésében is komoly szerepet kap. Az UVA sugarak azonban a bőr mélyebb rétegeibe hatolva elcsúfítják a bőrt, mivel szaporítják a szabadgyököket – hívja fel a figyelmet a Diéta és Fitnesz cikke. A sugárzásnak köszönhetően a bőr veszít a rugalmasságából, megjelennek a ráncok. Ezért mielőtt beköszönt a tomboló nyár, étkezéssel is érdemes felkészíteni a testünket a nagy melegre. Csupán a megfelelő antioxidánsokhoz kell hozzájuttatni a szervezetet.
Együnk tehát annyi narancssárga zöldséget és gyümölcsöt, amennyit csak bírunk: minden nap kapjon helyet az étkezésünkben – ha szezonja van – egy fél sárgadinnye vagy néhány szem sárgabarack. A salátába, ha tehetjük, mindig kerüljön sárgarépa. Hiszen a benne található béta-karotin kitűnően védi a bőrt a leégéstől. Igyunk minél több friss narancslevet! Részesítsük előnyben a kivit, a sötétzöld brokkolit és az epret is, magas C-vitamin tartalmuk miatt.
A bőr védelme vitaminokkal, táplálék kiegészítőkkel
Megoldás ráncok ellen
Igyunk minél többet!
A nyári nagy melegben különösen nagy figyelmet kell szentelni a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására. A fokozott izzadással járó nyári programok – így a napozás, a kirándulás, vagy sportolás – megnövelik a szervezet folyadék- és ásványianyag-szükségletét. A hőségben nagyon oda kell figyelni, hogy napi másfél-két liter folyadékot, ha lehet vizet igyunk. A gyümölcs- és zöldséglevek pedig segítenek pótolni az elvesztett vitaminokat, energiát és szénhidrátot.
Erre érdemes figyelni
Szomjúságunkat soha ne alkoholos, koffeintartalmú, vagy cukrozott italok fogyasztásával csillapítsuk, mivel ezek épp ellenkezőleg hatnak, vagyis felgyorsítják a folyadék távozását szervezetünkből.
Csak jeget ne!
A legjobb hűtő gyümölcsök a citrus félék. A nyári melegben mindenkinek jólesik egy nagy pohár citromos víz. Bármilyen csábító is, a hőségben kerüljük a jeges italok fogyasztását! Hiszen a túlhűtött italok azon kívül, hogy nem tesznek jót a toroknak, beindítják a szervezet energiatermelését és még jobban izzadni kezdünk a jeges folyadéktól. A nyári étkezések során együnk minél több magas víztartalmú zöldséget és gyümölcsöt. Ilyen többek között az uborka, görögdinnye, alma, kivi vagy a zöld saláták. A joghurt is kiválóan alkalmas folyadékpótlásra, de csakis a natúr változta. Az ízesített joghurtok többnyire túl édesek, megkötik a vizet.
Nyári vízhiányos tünetek: fejfájás, szédülés, koncentrációhiány, hirtelen homályos látás.
Tipp! A nagy izzadásra legjobb a zsálya tea. Ezt fogyaszthatjuk langyosan, vagy hűtve, de akár fürdőt is készíthetünk belőle.
Borítókép: illusztráció