A címvédő olaszok búcsúja nem lepte meg, mert nem volt meg a csapategység

2024.07.01. 12:00

Finta Zoltán szerint a spanyolok örülhetnek majd a legvégén

17. labdarúgó Európa-bajnokság: Finta Zoltán, a Rákóczi korábbi játékosa szerint a spanyoloknak van leginkább sanszuk az Európa-bajnoki cím elhódítására.

Fenyő Gábor

– A nyolcaddöntők felén már túl vagyunk. Meglepte a Svájc–Olaszország mérkőzés végeredménye?
– Ha őszinte akarok lenni, igen is, meg nem is – mondta még hétfőn kora délután a 45 éves Finta Zoltán. – Az az igazság, hogy én olaszpárti vagyok, de mindenképpen el kell ismerni, hogy a svájciak rászolgáltak a sikerre. Az olaszok voltak az Eb-címvédők, de nem láttam bennük a tüzet. Nem volt meg a csapategység, hiányzott a játékukból a mindenáron győzni akarás. A svájciak ellenben nagyon együtt vannak, kiválóan érzik egymást. Ellenünk is bizonyították, hogy komoly céllal érkeztek Németországba.

– A hétfő esti Anglia–Szlovákia találkozón is egészen a 95. percig a szlovákok tűntek befutónak.
– Azt kell hogy mondjam, ez sem lepett meg igazán. Az előző meccseken az angolok játéka nem volt valami meggyőző. A negyeddöntőben Svájccal találkoznak, én pedig a svájciaknak szorítok. Ha azt is sikerrel vennék, az jó bizonyítékul szolgálna arra, hogy bizony nem is kerültünk annyira gyenge csoportba.

– A másik elődöntőben a házigazda németek ellenfele a spanyol együttes lesz.
– A másik kedvenc válogatottam a spanyol. Az eddigi játékuk alapján nekik van a leginkább sanszuk arra, hogy immár negyedszer is elhódítsák az Európa-bajnoki trófeát. Az biztos, hogy az adott pillanatnyi forma, lelkiállapot fog majd dönteni az aranymeccs sorsáról, s a spanyolokat tartom a legerősebb együttesnek.

– Nagyon sok török él és dolgozik Németországban, így megkülönböztetett figyelem övezi a kedd esti török-osztrák ütközetet.
– A törökök tették meg nekünk azt a szívességet, hogy az utolsó csoportmérkőzésükön legyőzték Csehországot. A többiek nem; már a folytatásra gondolva pihentették a csapatuk meghatározó embereit, s inkább a kispadon helyet foglaló cserejátékosoknak adtak lehetőséget.

– A német Európa-bajnokság az öngólok kontinensviadala.
– Ha jól emlékszem, a spanyolok öngólja már a nyolcadik vagy a kilencedik volt. De meg nem tudnám mondani, hogy mi lehet ennek a valódi oka. Tény, hogy a játékosok nagy része kifacsartan érkezett az Európa-bajnokságra, s fejben már talán elfáradtak, képtelenek százszázalékosan koncentrálni. De az is lehet, hogy a VAR-nak is köze van hozzá....

Sopronban dolgozik

A saját nevelésű Finta Zoltán még 2006-ban köszönt el a Kaposvári Rákóczitól, s lett az ugyancsak élvonalbeli Pécsi MFC játékosa. Közel félszáz NB I.-es mérkőzésen lépett pályára, s bár hátvéd volt, mégis három gólt (kettőt Kaposváron, egyet pedig Pécsen) szerzett. Ezután az NB II.-es Kozármisleny következett. Finta Zoltán immár több mint egy évtizede Győr-Moson-Sopron megyében él, és Sopronban a szakmai stáb tagjaként dolgozik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában