2022.12.23. 07:00
Egyre többen választják a kényelmet a készülődés helyett
Melyik háziasszony ne álmodozna arról, hogy huszonnegyedike délutánját nem a takarítás, főzés, díszítés szentháromságában tölti, hanem mondjuk egy lazító fürdő után felöltözik, és leül a terített asztalhoz, ahol még ki is szolgálják. Egyre többen döntenek úgy, hogy a karácsonyt gondtalanul szállodában töltik.
Illusztráció
Fotó: Németh András
– Már hónapokkal ezelőtt érkeztek foglalások a karácsonyi ünnepekre és szilveszteri időszakra, nincs szabad szobánk november vége óta – mondta el érdeklődésünkre Tóth Gergely, a siófoki CE Plaza Hotel ügyvezetője. Hozzátette, azt tapasztalják, hogy az elmúlt években egyre többen töltik az ünnepeket hotelekben, leginkább a kényelem miatt döntenek így.
– Az otthonihoz képest hasonló meghitt hangulatot tudunk teremteni, akár a szobába is kérhető karácsonyfa – emelte ki Tóth Gergely. Szállodájukban tradicionális karácsonyi menüvel készülnek, főznek halászlevet, lesz töltött káposzta, narancsos kacsa és többféle ízesítésű bejgli is. A gyerekeknek minden nap külön menüt kínálnak, és animátoruk érdekes programokat és filmvetítést szervez nekik. Minden este a felnőtteket élő zenés programokkal várják.
– Átlagosan három napot és két éjszakát töltenek nálunk a vendégek, akik többsége belföldről érkezik a családjával – mondta el a siófoki szálloda vezetője. Az ügyvezető azt is megjegyezte: a költségnövekedés miatt kénytelenek voltak árat emelni, így az idén tizenöt százalékkal többe kerül náluk a karácsonyi pihenés a szállodában, mint tavaly az ünnepek idején.
– Már hónapokkal ezelőtt foglaltak szobákat nálunk karácsonyra, december 24–25-én szinte telt házzal, a két ünnep közötti időszakban 80 százalékos telítettséggel üzemelünk – mondta Kiss Annamária, a zamárdi Hotel Wellamarin marketingvezetője. Sokan a kedvezményes előfoglalási árat kihasználták, mivel átlagosan 15-20 százalékkal emelniük kellett a megnövekedett költségeik miatt. – Átlagosan két-három éjszakára foglalnak a vendégek, akik a bővebb családdal érkeznek, szenteste a halételek lesznek a középpontban, utána hagyományos karácsonyi menüsorral készülünk – mondta el Kiss Annamária. A gyerekeknek kézműves foglalkozásokkal és bűvészbemutatóval kedveskednek.
– Nyitva leszünk karácsonykor, minimális a foglalásunk az ünnepek előtti napokban – mondta el Gergely Ica, a Kapos Hotel marketingvezetője.
– Azért foglaltak szobát nálunk, mert rokonlátogatóba érkeznek Kaposvárra vagy a környékére, s nincs elegendő hely a vendégek számára a rokonoknál – tette hozzá Gergely Ica. Az éttermük és kávézójuk is nyitva lesz, december 24-én a megrendelt karácsonyi menüt elviszik tőlük, december 25–26-ára több családi vacsorafoglalásuk van már.
Fotóillusztráció: Németh A.