2020.08.20. 09:36
Hungarikum Napokat rendeznek Nagyszebenben
A korornavírus-járvány ellenére megszervezik az idén is szabadtéren a nagyszebeni 11. Hungarikum Napokat, amely a magyar konyha és ízvilágot mutatja be a dél-erdélyi városban – közölte kedden a szervező Híd Egyesület.
Tiszai halászlét merítenek kis bográcsba a halászlé hungarikummá nyilvánítása alkalmából szervezett rendezvényen a Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvényen 2017. április 7-én. A Hungarikum Bizottság március 21-én a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, valamint a tiszai halászlét.
Forrás: MTI
Fotó: Czeglédi Zsolt
Az augusztus 20. és 23. között zajló Hungarikum Napok az idén is a gasztronómiára fókuszál, mert Nagyszeben az Európa Gasztronómiai Régió címet viselte tavaly és ennek keretében a magyar fesztivál is része volt az önkormányzat hivatalos programjának. A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok az idén se hiányozzanak.
A fesztivál csütörtökön A megújulás lendülete című csoportos fotókiállítással kezdődik, amelyen a Reformáció Emlékbizottság által meghirdetett fotópályázat legjobb képeit, valamint a meghívott fotóművészek alkotásait láthatja a közönség.
Pénteken az Astra Falumúzeumban megnyílik a kézművesek utcája és a gasztro-turisztikai tér, illetve konferenciát tartanak arról, hogy milyen stratégiát alkalmaznak az erdélyi magyar közművelődési intézmények a járványhelyzetben. Szombaton és vasárnap is szabadtéri főzőversenyt szerveznek, lesz gulyásfőzés, tánc, muzsika, gyermekműsor, játék és verseny, jurtaépítés, íjazás és szövés, illetve kóstoló.
Nagyszeben szórványnak számít, a magyar lakossága alig 2500 főre tehető, ennek ellenére a Híd Egyesület évente két nagyobb programsorozatot szervez, a nyári Hungarikum Napok mellett ősszel az Ars Hungarica kulturális fesztivált.
Borítókép: illusztráció