Világnagyság

2 órája

Kilencven éve született Bíró I. Géza festőművész

Idén lenne 90 éves Bíró Géza – teljes nevén Bíró Iván Géza – festőművész és díszlettervező, aki 1934 szeptemberében a székelyföldi Köpecen született. A jeles erdélyi képzőművész a figurális és az absztrakt festészetben is maradandót alkotott.

Balázs D. Attila

Hajdu László műgyűjtő szerint Bíró „világnagyság” volt, akinek faktúrafestészete olyan egyéni ízű, annyira ötvözi a technikákat, hogy nem igazán van párja. „Egy szellemi nagyság volt ő, aki jelmez- és díszlettervezőként a leghíresebb színdarabokhoz készített munkákat Nagyváradon, de ex libris grafikák is köthetők a nevéhez. Jellemző rá, hogy egy sajátos technikával applikált a képeibe talált tárgyakat, például egy zsineget, egy hálót vagy akár egy kődarabot. Mindez különösen egyedivé teszi alkotásait, melyek között nem csak absztrakt műveket találhatunk” – emelte ki korábban a szakértő.

Bíró I. Géza portréja a nagyváradi Szigligeti Színházban
Forrás: szigligeti.ro

Bíró Gézát a legjelentősebb progresszív művészek között tartják számon, akinek alkotásait nem könnyű stílusba sorolni. Maria Zintz Nagyváradi képzőművészek 1950–2000 című enciklopedikus műve is kiemelten kezeli Bírót értékes életműve okán.

A nagyváradi képzőművészek enciklopédiája

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!