Örökké mozgásban

2024.09.04. 20:00

Obádovics professzornál aligha van aranyosabb matematikus, 97 évesen lett síkfutó bajnok

Országos első helyezett lett a 90 pluszos korosztályban Obádovics Gyula matematika professzor a szenior atlétikai bajnokságon. A Balatonszárszón élő matematikust unokája biztatta arra, hogy benevezzen a versenyre.

Koszorus Rita

Fotó: MW

Obádovics Gyula matematika könyvei révén generációk ismerték meg a számok világát, de nagy szerepe volt a hazai informatikaoktatás elindításában is. A legendás matematikusról kevesen tudják, hogy Balatonszárszón él és 97 évesen is dolgozik és nem gondolatait tartja edzésben, de testét is, hiszen minden nap kocog a Balaton-parton. 

Obádovics Gyula
Obádovics Gyula első helyen végzett Fotó: MW

– Amikor itt vannak az unokámék, mindig hívnak, hogy menjek focizni a dédunokákkal. Az unokám, Kőváriné Dús Jetta, testnevelést tanít. Egy alkalommal lemérte a futásomat. Azt mondta: papa ilyen eredménnyel országos bajnok lehetnél – mesélte a professzor. Szó, szót követett, majd Obádovics professzort benevezte unokája az országos szenior atlétikai bajnokságra, és  tanácsokkal is ellátta, hogyan készüljön a versenyre.

Az unokájától kapott tanácsokat Obádovics Gyula
Az unokájától kapott tanácsokat Obádovics Gyula
Fotó: MW

Szakértőtől kapott tanácsokat Obádovics Gyula

A gödöllői verseny előtt a professzor betartotta az intelmeket: nem futott, csak lépcsőzött, hogy erősítse a lábát. – Amikor megláttam a pályát kicsit megijedtem, mert nem gondoltam, hogy ez ilyen nagy verseny lesz, de lefutottam a 100 métert és első lettem a korcsoportomban síkfutásban. Nálam eggyel fiatalabb, egy 91 éves versenyző volt, azt mondta, a svédországi szenior világbajnokságon kellett volna indulnom ezzel a teljesítménnyel – jegyezte meg nevetve a 97 éves matematikus. 

Meglepetés a pályán 

Nagy meglepetés volt számára, hogy majdnem az egész családja eljött az Ikarus Atlétikai Pályára, hogy együtt ünnepeljék meg a fényes győzelmet.
– Közrefogtak az unokáim és a dédunokáim, emlékezetes nap volt, idézte fel Obádovics Gyula, aki naponta 600 métert kocog a Balaton partján. De mint mondta, nem azért, hogy versenyformába kerüljön, pusztán az élményért. Pedig volt idő, amikor versenyszerűen atletizált: 1948-ban, amikor még egyetemista volt rúdugrásban és később távol- valamint magasugrásban is remekelt. Miskolci évei alatt a labdarúgásba is belekóstolt és a mozgás később is az élete része maradt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában