NAV

2024.07.02. 14:04

Alap a biztonság

Tudta, hogy „CE” jelölés is lehet szabálytalan, így ez sem mindig garantálja a termék biztonságát? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzésein rendszeresen talál olyan árucikkeket, amelyeken a gyártó szabálytalanul tünteti fel ezt a megfelelőségi jelölést.

Harsányi Miklós

Fotó: NAV

– A globális kereskedelem dinamikus bővülésével dömpingszerűen érkeznek a különböző termékek a világ minden pontjáról, közöttük gyakran előfordulnak a környezetet, egészséget, sőt életet veszélyeztető, nem megfelelő áruk is – tájékoztatott kedden az adóhatóság. Közölték: a NAV ellenőrzéseinek egyik célja, hogy az ilyen termékek forgalomba jutását megakadályozza: a vizsgálatok éppen ezért kiterjednek a termékek jelöléseire, használati útmutatóira, megfelelőségigazolási dokumentumaira, valamint fizikai jellemzőire is.

 – 2023-ban a pénzügyőrök a vámellenőrzéseken csaknem 940 esetben vették fel a kapcsolatot a piacfelügyeleti hatóságokkal, akik a NAV megkeresései alapján az esetek majd felében indokoltnak tartották a termékek részletes vizsgálatát – összegeztek. –  A piacfelügyeleti hatóságok 269 esetben tiltották meg az áruk forgalomba hozatalát.

A NAV tájékoztatójában kitért rá: az együttes ellenőrzések leggyakrabban a játékoknál és az elektromos készülékeknél, például hajszárítóknál, LED-füzéreknél állapítottak meg hiányosságokat, de a hatóságok kerti szerszámokat, sőt még munkavédelmi eszközöket is eltiltottak a forgalomba hozataltól. A nem megfelelő, esetlegesen veszélyes termékek nehezen ismerhetők fel.

–  Sokan vélik úgy, ha egy terméken a „CE” jelölés, vagy más, a termék jellegére vonatkoztatható piktogram látható, akkor az a termék biztonságos, használata kockázatmentes – hívták fel a figyelmet. – Azonban sajnos a valóságban egyes gyártók nem a jogszabályoknak megfelelve tüntetik fel ezeket a jelöléseket, megtévesztve ezzel a fogyasztókat.

Fotó: NAV

A NAV tájékoztatójában azt is megemlítette: szabálytalan „CE” jelölés szerepelt például annak a több ezer jojólabdának csomagolásán is, amelyet vámkezelés közben szűrtek ki Budapesten a NAV munkatársai. A piacfelügyeleti hatóság mintavétele meg is állapította, hogy a gyerekjátékokról könnyen leválnak apróbb darabok, amelyek akár fulladást is okozhatnak, a játékok éles hangja pedig halláskárosodáshoz vezethet. Szintén a fővárosban találtak a pénzügyőrök egy olyan hajszárító-szállítmányt, amelyről a piacfelügyeleti hatóság vizsgálata kiderítette, teljesítményük jóval nagyobb az unióban megengedettnél, és a csatlakozódugó méretei sem szabványosak. Mindez az elektromos hálózat túlterheléséhez, illetve komoly sérülésekhez, áramütéshez vezethet, de akár tűzesetet is okozhat. 

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában