Szünet

2024.07.01. 09:00

Egy-egy hétre leállnak a nagyobb gyárak és vállalatok

A nyári gyárleállások menetrendjét már véglegesítették a somogyi cégek, rövidesen az első féléves eredmények is körvonalazódnak. A július és az augusztus újabb izgalmakat tartogat a vállalkozásoknak, a szabadságok miatt pillanatnyilag azon matekoznak, hogy elegendő dolgozó álljon a rendelkezésre.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Július 15-től 21-ig egy hétre leállunk, ekkor kerül sor a festősoron a szállítósín felújítására és a gépek karbantartására – mondta Horváth Árpád, a kaposvári Kapos Atlas Kft. ügyvezető igazgatója. 
A cég 250 munkatársat foglalkoztat, termékeinek 95 százalékát Németországba exportálja, az ügyvezető szerint az ágazat nehéz első félévet zár, a megrendelés-állománynál nagyjából 20 százalékos visszaesést lehetett tapasztalni. 
Seres László, a barcsi Seres Gépipari Kft. ügyvezető igazgatója közölte: részleges leállásról döntöttek, melynek időpontját július második felére, augusztus elejére tűzték ki. A hegesztők és lakatosok mellett a mechatronikusok is ideiglenesen abbahagyják a munkát, a csaknem száz dolgozót alkalmazó vállalkozásnál az egyik leglényegesebb teendő a szerszámgépek karbantartása, átvizsgálása lesz. 

– A munkára nagyjából hétmillió forintot fordítunk – mondta Seres László. – Lassan kiderülnek az első félévi eredményeink is, 2023-hoz képest nagyjából öt százalékkal nőtt a bevételünk. 

A Kaposvári Villamossági Gyárnál napokon belül döntenek a leállásról, elképzelhető, hogy az augusztus 20-ai héten a tömeggyártásban dolgozók néhány nap pihenőt kapnak. Szalai Gyula igazgató azt mondta: az idei első öthavi bevételük négy százalékkal haladta meg a tavalyit, 2024-ben 5,3 milliárd forintot értek el, ehhez jön még a júniusi teljesítmény. 

– Idén 13 százalékkal nőtt a belföldi forgalom, a nyugat-európai recesszió következtében 15 százalékkal csökkent az export – mondta Szalai Gyula. – Az iparban nyáron sincs megállás, újabb feladatok adódnak, a közelmúltban megvásárolt kaposújlaki telephelyünk átadó ünnepségét augusztusban szeretnénk megtartani.

Oda egy lézer lemezmegmunkálót rendeltünk, amit a második félévben veszünk át. A több mint 300 millió forint értékű napelem-beruházásunk is a végéhez közeledik, napokon zajlik lezajlik a műszaki átadás, a 499 kW-os kiserőmű várhatóan a gyár villamosenergia-igényének 35–40 százalékát fedezi. A beruházáshoz 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptunk, s úgy számolunk, hogy a fejlesztés 5–6 éven belül megtérül. 

– Más cégeknél megvalósítható, de nálunk szó sem lehet nyári leállásról, folyamatosan dolgozunk – emelte ki Farkas Tímea, a kaposvári Somogy Kéményseprő-Mester Kft. ügyvezetője. – Munkatársaim az első félévben csaknem 500 kéményt vizsgáltak át, csak júniusban 80 helyen jártak és júliusban, augusztus is újabb vállalkozásokat keresnek fel. 

Tavaszi József, az ordacsehi Agrária Zrt. elnöke azt mondta: csaknem egymilliárd forintot fordítottak tavaly a borászati beruházásukra, s most a pályázati elszámolás zajlik. A társaság nagyjából 150 hektáron termeszt szőlőt, pillanatnyilag közvetlenül a termelést segítő eszközök beszerzésére fordítanak kisebb-nagyobb összeget. A permetezőgépen kívül soraljművelőt, kötözőgépet vásárolnak 20 millió forintért és június végén veszik át az új borászati technológiát. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában