Van olyan somogyi cég, amelyiknek milliós terhet jelent a változás

2024.08.08. 11:30

Áttérnének a készpénzre a dráguló bankolás miatt

Augusztustól nőtt a pénzügyi tranzakciós illeték, hamarosan tovább drágul a bankolás az egyéni és a társas vállalkozásoknak. A somogyi cégvezetők már matekoznak, a változás sok cégnek 300-400 ezres, sőt akár milliós többletköltséget okozhat.

Harsányi Miklós

Fotó: BARANYAI GERDA

– Eddig sem volt olcsó a bankolás, nem örülök a mostani drágulásnak – mondta Albertus Balázs, a nagybajomi Nafa Kft. ügyvezetője. – Két pénzintézettel állunk kapcsolatban, forintszámlánkról gyakran utalunk a beszállítóknak, illetve munkabért, járulékot fizetünk. 
Butor Sándor, a nagyatádi Atád Coop Zrt. cégvezetője azt mondta: számukra csaknem egymillió forint pluszterhet jelenthet a mostani banki tranzakciós költségnövekedés. Szinte naponta fizetnek a beszerzett áruért, közel 60 partnerrel működnek együtt, s ezen kívül bért, illetve a működési költségek kifizetését is a bank közreműködésével oldják meg. A 13 településen 19 boltot üzemeltető kereskedelmi társaság pénteki igazgatósági ülésén várhatóan a növekvő tranzakciós kiadásokról is szó esik. 

– Bármilyen költségnövekedés drasztikusan érint, mert ezt az árakba nem nagyon tudjuk beépíteni – hangsúlyozta. – A működéshez kapcsolódó kiadások – villamosenergia, gáz, munkabér – az utóbbi időben jócskán nőttek, ugyanakkor az idén nem emelkedett a cég forgalma. Tavaly több mint 1,5 milliárd forint volt a bevételünk, 2024-ben is hasonló összeget terveztünk, ám a mostani első félévben kevesebb volt az árbevételünk, mint tavaly ebben az időszakban. 

Berkes Róbert kaposvári könyvelő kiemelte: a tranzakciós illetékek növekedése miatt drágulnak a banki szolgáltatások. Szerinte a cégek nem tudnak mit kezdeni ezzel a helyzettel, kénytelenek megfizetni. Györe Katalin, a kaposvári Természet Patikája tulajdonosa azt mondta: társas vállalkozásukat is érinti a tranzakciós díjemelés. Sok ügyfelük fizet a kártyával, s mindennap jó néhány tételt utalnak. Úgy számol: a következő időszakban évente több tízezer forinttal is nőhet banki költségük. 
– Kezdettől fogva kapcsolatban állok a bankkal, s egyelőre nem szeretnék váltani – emelte ki. – Megpróbálom csökkenteni a felesleges banki tranzakciók számát. 

Százezrekkel többet fizet pékség 

Farkas Tímea, a kaposvári Somogy Kémény-seprő Mester Kft. ügyvezetője közölte: náluk októbertől drágul a bankolás, vállalkozásuk erről már megkapta a hivatalos értesítést. Az utalási költségek nőnek, mivel a céges pénzügyeket döntően bankon keresztül intézik. 
– Vállalkozásunkat jelentősen érintheti a tranzakciós díj változása, mivel nagy összegű számláink vannak az alapanyagból, és közüzemi számlák is magasak – mondta Tóth Tamás, a 16 dolgozót foglakoztató kaposvári Deseda Pékség tulajdonosa. – A banktól még nem kaptunk tájékoztatást a díjak emelkedéséről, de amit a hírek alapján hallani lehet, hamarosan évente akár több mint 300 ezer forinttal is emelkedhet a banki költségünk. Lehet, hogy bizonyos számlákat készpénzben egyenlítünk ki ezután. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában