Tech

2 órája

Jöhet Levente, az 5-6 szor gyorsabb szuperszámítógép

Fotóillusztráció

Fotó: Shutterstock

A 2023 elején üzembe állt 5 petaflops teljesítményű Komondor szuperszámítógépet hamarosan követheti a Levente nevű, új hazai szuperszámítógép, amely 5-6 szor nagyobb teljesítményt nyújthat majd elődjéhez képest, tudtuk meg a NKFI Hivatal és PMSZ közös közleményéből. A projekt Wigner Fizikai Kutatóközpont csillebérci telephelyén kerülne megvalósításra az EuroHPC JU program keretében. Megépülése után ezt a szuperszámítógépet nem csak magyar kutatók vagy egyetemi műhelyek használhatják, hanem a hazai kis- és középvállalkozások, valamint startupok is hozzáférhetnek, például mesterséges intelligencia modellek fejlesztésére, illetve azok tesztelésére a legkülönbözőbb tudományterületeken.

Az aktuális kérdéseket körüljáró konferencia záró kerekasztal-beszélgetésén is egyértelművé tették a megszólalók, hogy a mesterséges intelligencia igen lényeges szerepet játszik az ország jövőbeli digitalizációs ugrásában. Az állami és vállalati együttműködések, az állam nyílt innovációs szerepének erősítése, valamint a rendelkezésre álló infrastruktúra fejlesztése mind-mind hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország sikeresen lépjen újra előre a mesterségesintelligencia-alapú innovációkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában