Vármegyék időjárása

3 órája

Különösen sok csapadék hullhat

Csütörtökön újabb csapadékmező terjeszkedik vármegyénk fölé, így borult égbolt lesz jellemző.

Fotóillusztráció

Fotó: Shutterstock

Délelőtt várható tartós, kiadós eső. Délután észak-északkelet felé terjeszkedik a csapadékmező, egyre többfelé ered el újból az eső. Összességében kiadós mennyiségű eső érkezik, a délnyugati, déli megyékben várható a legtöbb, akár újabb 15-20 mm is összegyűlhet. Általában gyenge vagy mérsékelt, északi irányú légmozgás lesz a jellemző. Éjszaka borús időben további kiadós esőkkel kell számolni. Eközben felélénkül, időnként erősebb lökések is kísérhetik az északkeleti szelet.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
csütörtök reggel 10,
csütörtök délután 14,
péntek reggel 11 fok körül alakul.

Térségünk fölé helyeződő ciklon miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához. (forrás: met.hu)

A legvalószínűbb folytatás: 

  • Pénteken is még alapvetően borongós égbolt és ismétlődő, változó intenzitású esők, záporok várhatóak. Délután, délnyugat, nyugat felől kissé vékonyodhat a felhőzet, kelet, északkelet felé helyeződhet a csapadékmező, majd estefelé már országszerte csökkenhet a csapadékhajlam. Elszórtan azonban még ekkor is lehetnek szemerkélések.
  • Szombatra többségében felhős égbolt ígérkezik. Tartós, kiadós eső már nem valószínű, de elszórtan szemerkélés, szitálás ezen a napon is előfordulhat. A nyugati térségben látszik esély időszakos, szűrt napsütésre. É-ira fordul a légmozgás.
  • Vasárnapra több esély látszik szűrt, változó napfényre, de újra és újra megnövekedhet a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakulhat. Éjszaka már tisztuló, csillagfényes égbolt látszik valószínűbbnek, miközben sokfelé képződet párásság, ködfoltok.
  • Hétfőn, kedden növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de egyelőre frontmentes, nyugodt, őszi időjárási helyzet kialakulása a legvalószínűbb. A hajnali párásság, illetve az abból kialakuló délelőtti rétegfelhőzet eloszlásának időtartama bizonytalan, de délutánonként napsütéses, kellemes hőmérsékletű időre van kilátás.
  • Szerdára, a nyugati országrészben kisebb változás esélye körvonalazódik. Erősebb felhősödés mellett, némi eső is érkezhet. Keleten valószínűbb, hogy folytatódik a nyugodt, változóan párás-felhős-szűrt napsütéses időjárás.

(forrás: eumet.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában