Idegenek

2024.09.04. 13:50

Gyanús házalók Balatonföldváron: ágyneműt árulnak, vagy felmérik a terepet?

Balatonföldváron egy idős lakóhoz idegenek kopogtattak be a minap, több százezer forintért kínáltak ágyneműt. A gyanús házalók a rendőrség szerint nem követtek el bűncselekményt, de óvatosságra intenek a hasonló, házhoz jövő kereskedőkkel szemben.

Hajdú Marianna

Fotó: VGstockstudio

Egy balatonföldvári nyugdíjas több százezer forintért vett termékeiket gyanús házalóktól a minap. A rendőrség nem talált közvetlen bűncselekményt, hiszen a vásárlás önkéntes volt. Ugyanakkor a házalók nem tűntek megbízható, hivatalos kereskedőknek, az ár pedig aránytalanul magasabb a piacinál a megvett termékek esetén. Az vásárló lánya az eset után értesítette az önkormányzatot, akik rövid időn belül kiadtak egy figyelmeztetést.

Óvatosságra int az önkormányzat

Az önkormányzat közleménye jelzés is érkezett, hogy házalók járják a települést, főleg idősekhez csengetnek be. A helyiek attól tartanak, hogy ezek az emberek nem csupán ágyneművel üzletelnek, hanem valójában felmérik az ingatlanokat, esetleges későbbi bűncselekményekhez gyűjtve információt.

„Figyeljenek értékeikre, és ne engedjék be idegeneket!” – áll a közleményben, amely arra ösztönzi a balatonföldváriakat, hogy különösen óvják az idősebb családtagjaikat.

 

Hogyan védekezzünk a gyanús házalók ellen?

A rendőrség szerint a legfontosabb, hogy soha ne engedjünk be idegeneket az otthonunkba vagy udvarunkba, még akkor sem, ha ártatlannak tűnnek. Az ilyen látogatók sokszor manipulálják az idős embereket, hogy vásároljanak túlzottan drága termékeket, vagy éppen információt gyűjtenek az ingatlanokról.

További fontos biztonsági tanácsok:

  • Mindig tartsuk zárva az ajtókat és kapukat a nappali órákban is, még akkor is, ha otthon tartózkodunk.
  • Ajtónyitás előtt mindig győződjünk meg arról, hogy ki áll az ajtó előtt, és ha szükséges, szereljünk fel biztonsági láncot az ajtóra.
  • Ellenőrizzük alaposan a hivatalos személyek igazolványát – a rendőr, tűzoltó vagy bármely más szolgáltató munkatársa sem kivétel.
  • A közműszolgáltatók nem végeznek karbantartást vagy javítást előzetes értesítés nélkül. Ne higgyünk azoknak, akik váratlanul jönnek és szolgáltatásokat kínálnak.
  • Pénzt csak a postás visz házhoz, és az mindig hivatalos, senki másnak ne adjunk ki készpénzt.
  • Idegenek kérésére ne váltsunk pénzt, és soha ne mutassuk meg a megtakarított pénzünket.
  • Ház körüli munkákra ne fogadjunk fel ismeretleneket, különösen, ha maguktól ajánlkoznak favágásra, fűnyírásra vagy csatornatisztításra.

Mire kell figyelnünk?

A rendőrség szerint az ilyen házalók gyakran rámenősek és erőszakosak, különösen idősebb embereket próbálnak meg rávenni a vásárlásra. Az ilyen eladók által kínált termékek, például az ágynemű, gyakran rossz minőségűek és túlzottan magas áron kerülnek forgalomba. Ha az árus jelentős árengedményt kínál, az is figyelmeztető jel lehet.

Az ilyen látogatók gyakran engedély nélküli árusítanak, ami önmagában is szabálysértés, és gyanúra adhat okot. Az ilyen tevékenységhez önkormányzati engedély szükséges, amelyet az árusoknak fel kell tudniuk mutatni. Ha ez hiányzik, az már elegendő ok arra, hogy ne engedjük be őket.

 

Mi a teendő, ha gyanús házalókkal találkozunk?

Amennyiben hasonló helyzetbe kerülünk, a rendőrség javasolja, hogy azonnal tegyünk bejelentést a 112-es segélyhívón. Ha gyanús személyeket észlelünk a környéken, jegyezzük meg az autójuk rendszámát és különös ismertetőjegyeiket, mint például egy tetoválás, ruházatuk vagy más feltűnő részlet. Ezek az információk később segíthetnek a nyomozásban.

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy ha bajba kerülünk, kérjünk segítséget rokonainktól vagy szomszédainktól, és ne próbáljuk egyedül megoldani a helyzetet. Az idősebbek különösen sérülékenyek lehetnek, ezért fontos, hogy tájékoztassuk őket a veszélyekről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában