Büntetés

4 órája

Adóelkerülőktől foglalt cipőt, láncfűrészt és baltát a NAV 

A NAV egy összehangolt akcióban, két helyszínen több kamionnyi árut foglalt le. Több mint 10 ezer férfi és női cipőt, mintegy 40 ezer láncfűrészt, fűnyírót, baltát, kalapácsot és egyéb barkácseszközt vont hatósági felügyelet alá a hivatal azért, mert az érintett cégek csaltak a fuvarozási adatokkal, és az áruk eredetét, tulajdonjogát sem tudták hitelt érdemlően igazolni.

Előzetes kockázatelemzés, és szakterületi együttműködés előzte meg a NAV munkatársainak két akcióját. Az egyik raktárnál a jellemzően háztartási és barkácseszközöket (fűnyíró, kalapács, létra, satu, zuhanyfej) tartalmazó tehergépjármű már a határ elérésekor kiemelt figyelmet kapott. A pénzügyőrök hatósági zárat helyeztek el a kamionon, majd végigkísérték a járművet, a lerakodási helyre. Az áru nem rendelkezett eKÁER-számmal, és a lerakodási hely is más cím volt, mint amire a fuvarlevél ki volt töltve.

A másik esetben a helyszíni ellenőrzés során vált gyanússá a raktárba érkező, férfi, női cipőket és papucsokat tartalmazó kamion. A szállítmányról mindössze egy fuvarokmány tanúskodott, de még az sem volt hiteles, mert teljesen más raktárba szállították ki az árut, mint amit feltüntettek. 

A távol-keleti árukat beszerző cég képviselője az áru eredetéről, beszerzésének körülményeiről, tulajdonosának kilétéről iratokat, bizonylatokat nem tudott bemutatni. Ezért a revizorok hatósági felügyelet alá vonták a kockázatos termékeket, biztosítva az adókötelezettség teljesítését.

Ennek megfelelően a több kamionnyi áru egyelőre a hatóság felügyelete alatt marad, és ha nem igazolják 15 napon belül az érintettek a rendelkezési jogukat, akkor a NAV árverésen fogja értékesíteni a termékeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában