nagyvilág

2018.03.01. 09:00

India ezer arcát fényképezte a kaposvári fotós

Ökörszekérrel vontatott cukornád, folyóban mosó asszonyok vagy éppen kőből vájt templom. A napokban tért haza dél-indiai útjáról Klencsár Gábor kaposvári fotós.

Góz Lilla

– Nem volt jó érzés a mínusz tíz fokba hazajönni – kezdte Klencsár Gábor élménybeszámolóját. A kaposvári fotós tizennyolc napot töltött Dél-Indiában és épp akkor érkezett haza a varázslatos ázsiai országból, amikor idehaza beköszöntött a zord idő. Klencsár Gábor elmondta lapunknak: régóta készült útjára, s a korábbi látogatásával ellentétben most nem kereste a fotótémákat. Persze Indiában nem is kell túlságosan keresni, minden utcasarkon témába botlik az ember. – Igyekszem kipucolni az agyam, teljesen más dimenzióba kerülök, amikor elutazom valamelyik távoli országba – mondta a kaposvári fotós. – Korábban jártam már India északi részén, most úgy hozta az élet, hogy a déli országrészbe juthattam el. Azt tapasztaltam, hogy sokkal nyugodtabb, tisztább és gazdagabb is ez a régió. Szinte nem találkozni munkanélkülivel.

India ezer arca

Útja során kultikus indiai templomokat, vallási helyeket is fotózott. – 4-5. századi klasszikus templomokat örökítettem meg; Dél-Indiában sok építészeti alkotás maradt fenn, itt nem volt jellemző az iszlám rombolás, nem ez volt a birodalom központja – tette hozzá Klencsár Gábor.

Naponta öt-hat helyet keresett fel. Nagyon tetszett neki az a házi cukorkészítő üzem, ahová ökörszekérrel szállították a cukornádat. Járt ájurvéda kórházban is, ahol őt is kivizsgálták: egy gyors állapotfelmérést is készítettek a kaposvári vendégről. – Itt az egyszerű puritán szoba mellett igazi luxus környezetben is fogadnak betegeket. A gazdagon díszített, pompás környezetről meg nem mondanánk, hogy egészségügyi intézethez tartozik – mondta. – Jártam füstölő-, selyem- és xantánolaj-gyártó üzemben is. Nagyon kedvesen fogadtak, sokan jöttek oda hozzám, sőt nem egyszer arra is megkértek, hogy készítsek róluk és a családjukról képeket.

– Nagyon tetszik, hogy Indiában mindenben a jót látják. Befogadó ország, ennek ellenére megtartották a kultúrájukat, sőt egyre erősebben érezhető náluk a hagyományok tisztelete. A modernizálás szele persze érződik, például egyre kevesebben mosnak már a folyókban – mondta el a kaposvári fotós.

India ezer arca

Klencsár Gábor egy indiai strandra is eljutott, ahol kiderült a számára: az indiaiakat elkerülte a XXI. századi fürdéskultúra. – Mindenki ruhában fürdik, férfiak és nők egyaránt, a fürdőruhát hírből sem ismerik.

Jutott ideje a gasztronómia felfedezésére is. A kedvenc indiai ételei a csicseriborsós fogások voltak, amelyek mellé frissen sütött lepényt is tálaltak.

Klencsár Gábor 1989 óta fotóz, számos egzotikus országban járt már fényképezni. India mellett Nepál, Tibet, Irán, Izrael és Egyiptom különleges világát is felfedezte. A most készült több mint ezer fotó legjobbjait a közösségi oldalára tölti fel a közeljövőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában