időjárás

2018.10.06. 07:00

Szikrázó napsütés mellett melegszik tovább a levegő

Szikrázó napsütés és szél – erre számíthatunk szombaton Somogyban. A levegő is tovább melegszik, akár huszonhárom fokot is mérhetünk.

Sonline

– Szombaton gyenge vagy mérsékelt délkeleti légmozgás mellett tovább melegszik a levegő – tájékoztatott az eumet.hu. – Délelőtt derült ég várható, délután azonban nyugat felől mérsékelt, majd erősödő felhősödés kezdődik. Este, a délnyugati határvidéken, elszórtan záporeső kialakulása sem kizárt. Éjszaka változó vastagságú, szakadozott felhőzet várható. Elvétve előfordulhat zápor, de nem lesz jellemző. Mérsékelt, délkeleti szél fúj, tovább mérséklődik az éjjeli lehűlés.

A hőmérséklet átlaga

szombat reggel 8 fok

szombat délután 23 fok

vasárnap reggel 12 fok

A folytatás

Vasárnap változóan, időről-időre erősebben felhős területek, időszakok váltakoznak. Elszórtan, zömében itt, a Dunántúlon és az északi országrészben fordul elő záporeső, sőt késő nyárias időt idéző zivatargóc kialakulása sem kizárt. A keleti országrészben is lehetnek erős felhősödések, de ott kisebb a valószínűsége csapadék előfordulásának.

Hétfőn előreláthatólag egy gyenge hidegfront súrolja az északnyugati határvidéket. Északira fordul a mérsékelt, olykor élénkebb szél. Változó napsütés, olykor erősebb felhősödések mellett elszórtan fordulhat elő futó zápor. A Tiszától keletre kicsi az esélye esőnek. Keddtől csütörtökig sok napsütés, időnként fátyolfelhőzeten át szűrt napsütés mellett újból melegedésre van kilátás.

Orvosmeteorológia

Szombaton fronthatás nem várható. A hideg reggelen átmenetileg felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok, majd napközben az erőteljes melegedés válthat ki az arra érzékenyeknél fejfájást, fáradékonyságot, koncentrálási problémát. A többfelé feltámadó szél miatt nyugtalanság jelentkezhet. A nagy hőingadozás a szív- és keringési rendszer betegségeivel küszködők körében vérnyomás-ingadozást okozhat. Országszerte kellemes időre, ragyogó napsütésre van kilátás, érdemes kimozdulni a szabadba. (forrás: Időkép)

Közlekedésmeteorológia

Szombaton az ország nagy részén ragyogó napsütésre, száraz utakra számíthatunk, így leginkább a napszemüvegekre lesz szükség vezetés közben. Nyugaton megvastagszik a felhőzet, helyenként zápor a késő délutáni, esti órákban alakulhat ki. Többfelé élénk déli, délkeleti szél csökkentheti a menetstabilitást. (forrás: Időkép)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában