2019.01.20. 09:00
Sokan nem tudják, pedig már kötelező az ellenőrzés
Habár kötelező, csak kevesen tudják, hogy rendszeresen ellenőriztetni és takaríttatni kellene az éttermek szagelszívó rendszereit. A közelmúltban történt fővárosi tűzesetek miatt ez a kérdés a parlamentben is téma volt.
Nincs olyan éttermi konyha, ahol ne lenne szagelszívó rendszer. Ezek használata nemcsak a dolgozók komfortja miatt fontos, de nyilván az is sokat nyom a latban az étteremválasztásnál, ha nem terjeng ételszag az egész egységben. S ha nem tisztítják rendszeresen az elszívót, a zsíros anyag visszacsoroghat rajta.
Azt azonban csak kevesen tudják, hogy ezeket rendszeresen ellenőriztetni és karbantartani kötelező. Megkérdeztük például egy kaposvári étterem tulajdonosát, hogy kéri-e a kontrollt szakembertől. Azt mondta, nála ez nem bevett gyakorlat, maga takarítja a rendszert.
Megkerestük Lóki Gézát, a Hajmási Szabadidőfarm ügyvezető igazgatóját is. Ő azt mondta: rendszeresen felülvizsgáltatja a szagelszívó rendszert. Nemcsak a tűzvédelem miatt, de a baktériumok ellen, higiéniai szempontokból is fontosnak tartja.
Ilyen tevékenységgel általában klímaszerelő cégek foglalkoznak, vagyis foglalkoznának, ha lenne megrendelés. A fonyódi Hűtő-Klíma Technika Kft.-nek kevés ilyen megrendelése van.
– Egyrészt nem fér bele az időnkbe, hogy ilyen munkát elvállaljunk – mondta Kardos János ügyvezető igazgató. – Másrészt csak ritkán fut be ilyen, a minap például volt egy, de le kellett mondanunk, mert nem bírjuk a többi munka mellett.
A szakember szerint vélhetően arról van szó, hogy sokan nem tudják: a rendszeres felülvizsgálat kötelező.
– A 2015 óta hatályos új Országos tűzvédelmi szabályzat Szellőztetés című fejezete szabályozza az éttermek konyhai szellőztető rendszereinek tisztítását – mondta kérdésünkre Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – A szabályzat szerint ezeket az elszívórendszereket az adott termék típusától függően, a gyártó által meghatározott gyakorisággal kell kitisztíttatni. Ha az adott szellőzőtípusra a gyártó nem határoz meg tisztítási gyakoriságot, akkor a tisztítást félévente kell elvégezni.
Ezt pedig írásban kell igazolni, tette hozzá a megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Az erről kiállított dokumentumot pedig egy katasztrófavédelmi hatósági ellenőrzés során a tulajdonosnak be kell tudnia mutatni.
A bírság lehet néhány tízezer forint, de akár többmilliós is. Ha a tisztítás egyáltalán nem vagy nem az előírt gyakorisággal történt meg, az étterem üzemeltetője 20 ezertől 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.
Ha a tisztítás elmaradása miatt kialakult helyzet tűz keletkezéséhez vezet, a bírság összege egymillió forintig terjedhet a hatóság szerint. Abban az esetben, ha a szennyezett konyhai elszívó miatt keletkezett tűz, és az oltáshoz tűzoltói beavatkozásra is szükség volt, a bírság akár hárommillió forint is lehet. A hatóság, vagyis a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség a bírság összegének meghatározásakor a megadott határok között mérlegelhet attól függően, hogy a mulasztás mekkora tüzet idézett elő.