2020.02.02. 11:30
Műhús biznisz: kolbász helyett galbász
St. Louis és Boston után Somogy és Baranya határán is készül már műhús. Egy kaposvári család búzából és árpából az eredetire „megszólalásig” hasonlító kolbászt tölt Gödrén.
Mint azt már tudjuk, eddig kétféle műhús létezik: az egyiket laboratóriumban állítják elő, míg a másik csak növényi alapú és megtévesztésig hasonlít az „igazi” húsra. Ilyenek a Via-Vega termékek: a fasírtalap és a galbász. Ez utóbbi beszédes nevét onnan kapta, hogy a külcsín – s persze az íze is – olyan, mint egy hagyományos paprikás kolbász, de a beltartalom tisztán növényi. – Vegetáriánus vagyok és olyan ételt szerettünk volna előállítani, ami olyan mint a kolbász, de én is jó szívvel megehetem – magyarázta a vegetáriánus húskészítményeket forgalmazó Dékmár Szilvia. – Búzából, hántolt árpából és zabpehelyből készült, ezeket megfőzik, ledarálják és fűszerezik saját őrlésű pirospaprikával, s ez kerül a műbélbe ízfokozók, tartósítószerek és állagjavító nélkül. A galbászt végül keményfával füstölik.
A műhús családi vállalkozásban készül, hiszen a család gödrei birtokán termeszti az alapanyagot Szilvia férje, Jámbor János. – Én vagyok a paraszt – mondta nevetve. – Nem szégyellem, én büszke vagyok rá, hogy elő tudom állítani a szükséges gabonát.
A receptúra kialakításában pedig János édesanyja komoly szerepet vállalt, tulajdonképpen kistermelőként ő állítja elő a galbászt és a fasírtalapot. – Nagyon hasonló az íze, mint az igazi fasírtnak – mondta Jámbor Jánosné lapunknak. – Csak arra kell figyelni, hogy hirtelen süssük meg, így jó ropogós lesz és egyben marad a golyó – mutatott az asztalon virító gabona fasírtgolyókra.
– A fasírtalap ötlete onnan jött, hogy töltöttünk galbászt és közben eltörött a töltő, így nem tudtuk mihez kezdjünk a megmaradt alapanyaggal – magyarázta Szilvia. – Hazamentem és gondoltam, kisütöm, meglátjuk milyen íze lesz. Az eredmény nagyon finom volt.
Még nem kapható, de már díjat nyert a kolbászfesztiválon
Háromféle ízesítéssel készülnek a fasírtalapok, magyaros, csípős és mediterrán fűszerezéssel. A Jámbor család célja nem az, hogy minden bioboltban ott legyenek a Via-Vega termékek, hanem hogy éttermekben, szállodákban ne csak rántott gombát, cukkinit, vagy sajtot ehessenek a vegetáriánusok. A fasírtalapokból ugyanis sokféle étel készíthető. Eredetileg Szilvia kedvére készült a galbász, de ma már a család vegetáriánus és vegán tagjainak kedvence lett. A kereskedelmi forgalmazás csak eztán indul, de máris díjat nyert a galbász. – A tavalyi gödrei Kolbász és Stifolder Fesztiválra beneveztünk a paprikás és a medvehagymás galbásszal, valamint a férjem szarvaskolbászt is töltött – mondta Dékmár Szilvia. – Utóbbi arany, a paprikás galbász ezüst, a medvehagymás bronz minősítést ért el a húsos kolbászok mezőnyében.