2020.06.14. 19:09
Nyalni hív a levendulás kajszi fagyi
Levendulás kajszibarack lett idén a Balaton fagyija. A különleges édességet a balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó készítette el. A déli part cukrászdái sem maradtak elismerés nélkül.
A balatonszemesi Margaréta Fagyizó “ZabSzemes” édessége, valamint a balatonboglári Tejvirág Fagyizó “Balaton forró csókja” fantázianevű fagylaltja különdíjat nyert.
Az idei megmérettetésre is tizenhárom cukrászda és kézműves fagylaltműhely nevezett. A nyalánkságokat egy négytagú zsűri kóstolta meg. Az ítészek között volt Erdélyi Balázs cukrászmester, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke. Somogyi Renáta, a Balaton Fagyija verseny tavalyi győztese. Szegő Krisztina, turisztikai szakember és Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, a zsűri elnöke.
Az értékelésen Erdélyi Balázs elmondta: egy jó fagylaltnak komplex ízélményt kell nyújtania. Az a jó, hogyha kóstolás közben, egymás után bontakoznak ki a különböző ízek, a végén pedig harmóniát alkotnak. Fekete Tamás kiemelte: a gasztroturizmus folyamatosan fejlődik a Balatonon. Óriási igény van a különleges, jó minőségű, természetes alapanyagokból, helyi termékekből készülő, finom és élvezetes ételekre, italokra, fagylaltokra. Hozzátette: a Balaton „nyitása” és a Balaton Fagyijának megválasztása most már összefonódik.