2021.07.16. 13:00
A régiós borokat kutatják az egyetemen
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet speciális, rövid ciklusú képzést indít 2021-ben, hogy a szőlőtermesztés és a kutatás közötti szorosabb együttműködést megvalósíthassák.
Fotó: Nemeth_Levente
Az együttműködésbe bevonnák a fiatal, feltörekvő borászokat ugyanúgy, mint a szakma nagy öregjeit. Céljuk, hogy a mai szőlőtermesztési-borkészítési kihívásokra hatékony és szakszerű megoldást találjanak a kutatóintézet általi javaslatok támogatásával. Találkozási és szellemi pontot kívánnak létesíteni, amely nyitva áll a régiós termelők előtt, hogy a felmerülő kérdéseket megvitatva válaszokat kaphassanak. Határozottabb marketingtevékenység és piaci jelenlét is a törekvések között szerepel. A kutatók fontosnak tartják a génbankszerepet erősíteni. Tervezik a génbanki megőrzését a tradíció jegyében, valamint a csemegeszőlő fajtaválasztékának új irányvonalat jelölnének ki.
A klónszelekció és rezisztencianemesítés révén a globális klimatikus kihívásoknak is igyekeznek megfelelni. Új, innovatív fajták létrehozásán dolgoznak, illetve a régi, hagyományos fajták (olaszrizling, furmint, hárslevelű, cirfandli) új klónjainak elismertetésén és elterjesztésén is tovább dolgoznak. Segítséget kívánnak nyújtani az új szőlőtelepítésekhez is.
A dél-balatoni bortermelők már hallottak róla, hogy a PTE kutatóintézetében új, rezisztens szőlőfajtákkal kísérleteznek, mondta a somogyi borászok nevében Hujber Attila, a balatonboglári Hujber pincészet vezetője.
Kíváncsian várják az eredményeket, és azt, hogy az új szőlőfajták otthonra lelnek-e majd a Balatonnál. Nyitottak az együttműködésre a kutatókkal, mert bíznak abban, hogy mindez javíthat a dél-balatoni borászat helyzetén.