Fotók!

2023.04.04. 08:56

Foszlós és sós; kisült az első húsvéti kalács

Nem csak faluhelyen, hanem a városban is sok családnál hagyomány, hogy húsvétkor a sonka mellé sós vagy édes kalács is kerül az ünnepi asztalra. A somogyi pékségek az ünnepekig foszlós és a mindszenti fonott kalácsból bőséges választékkal készülnek.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Egymás után vették ki a forró kalácsokat a kemencéből hétfőn délelőtt az egyik kaposvári pékségben; tegnap kezdődött el a hagyományos húsvéti péksütemény készítése, s az ünnepekig több száz készül belőle. 
– Kétféle kalácsot készítünk, foszlósat és mindszentit, sós és édes ízesítésben – mondta el Pappné Orsós Evelin, akinek már többéves tapasztalata van a kalácskészítésben. – A mindszentibe liszt, élesztő, só, cukor, margarin kell, a foszlósba ezek mellett tojás- és tejpor is kerül – magyarázta el. – Miután megkelt a tészta, formába rakjuk, kap egy kis fényt és kisütjük. 

Fotók: Lang Róbert

A kaposvári pékségben évtizedek óta hagyomány a húsvéti kalács sütése. 
– Szerdáig felvesszük a rendeléseket és szombatig valamennyi megrendelőnk átveheti a húsvéti kalácsokat – mondta el Ojtó Lajos, a pékség tulajdonosa. Hozzátette: a húsvéti kalács árát sem kerülte el az infláció. Jelentősen drágultak az alapanyagok, emiatt a kalácsot 15 százalékkal drágábban adják, egy fél kilós 599 forintba kerül. 

– A liszt ára egy év alatt 95 forintról 215 forintra emelkedett, a margarin 50 százalékkal lett drágább és a tojás is többe kerül – jegyezte meg Ojtó Lajos. Hozzátette: kétszáz-kétszázötven kalácsot sütnek a húsvéti ünnepekre. Azt tapasztalják, hogy a vásárlóik fele az édes, a másik fele pedig a sós húsvéti kalácsot keresi. 

A kovászos, barna és fehér kenyerek mellett húszféle húsvéti süteményt is kínálnak. – Készül répatorta, nyuszi vagy tojás formájú isler, répa formájú minyon is a tavasz ünnepére – sorolta Ojtó Lajos.

Megszentelték és megszegték 

A kalács készítése egészen a 19. század végéig megegyezett a házi kenyérével, csak formájában különbözött tőle. Ugyanolyan tésztából lyukasra alakították. A falvakban hagyomány volt, hogy a sonka mellett a kalácsot is megszentelték a helyi templomban, csak utána fogyasztották el. Úgy tartották, hogy ez a záloga a következő hónapok jólétének. Manapság inkább a hosszúkás formájú húsvéti kaláccsal találkozhatunk a boltokban, kerek kalácsok már csak lakodalmakon szoktak előfordulni. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában